Вирусно запаљење јетре типа А (хепатитис А)

Хепатитис А је акутни хепатитис меса. Развија се за неколико дана. Период инкубације је 2-4 недеље. Не заузима жучне канале и жучне кесе.

Хепатитис А не доводи до хроничног хепатитиса или статуса носача. Млечни хепатитис је изузетно ретко као компликација.

Вирус хепатитиса А је ентеровирус из рода Пицорна. Инфицирана је путем дигестивног тракта. То је најчешће случај у детињству након гутања хране или воде.

Људи са већим ризиком од развоја болести укључују: зависнике од дроге, раднике који раде на канализационим системима, хомосексуалци.

Симптоми хепатитиса А

Хепатитис А карактерише општа дезинтеграција, мучнина, грозница или повраћање. Често је болест асимптоматична. Дрљача и кожа су жути. Предмет је хепатомегалија или спленомегалија.

Лечење хепатитиса А

Хепатитис А се лечи симптоматски. Прогноза је добра. Хаврик 1440 је високо квалитетна вакцина за сврхе превенције.
Моника Козак

Mira Bojević
About Mira Bojević 132 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*