Употреба Цалцитонин Финдера такође

Дијагноза Пагетове болести заснива се на клиничкој слици болести, као и аномалијама у помоћним студијама. У крви постоји повећање маркера што указује на убрзани процес формирања коштаног ткива (повећана активност алкалне фосфатазе у крвном серуму, која је у корелацији са степеном лезија, а такође и повећањем нивоа остеокалцина – који се такође односи на стање активности болести ).

Поред тога, повећана је концентрација маркера која указује на повећану ресорпцију коштаног ткива. Поред тога, повећавају се нивои калцијума у серуму и урину, обично након прелома и дуготрајне имобилизације пацијента.

Тестови снимања користе се за снимање рендгенских снимака дугих костију, који показују карактеристичне промјене, а врши се и сцинтиграфија костију (то је тест у којем се радиоактивна супстанца администрира интравенозно и заузима неколико ткива мање или више, а мање за друге).

Само у случајевима сумње препоручљиво је извршити биопсију костију и прегледати ткиво у микроскопу. Болест треба диференцирати туморима костију и метастазама, инфарктима сржи и костију и хиперпаратироидизмом.

Лечење Пагетове болести

Лечење Пагетове болести је симптоматично. Циљ је инхибирати патолошку активност ћелијских ћелија помоћу бисфосфоната, који су лекови прве линије у Пагетовој болести (нпр. Бифонат бифоната пестицида). Памидронат, Ибандронат, Тилудронат). Лијек се примјењује циклично.

Циљ је нормализација параметара активности процеса ремоделације коштаног ткива (прати се активност алкалне фосфатазе). Калцитонин се такође користи, али његов ефекат је слабији од бисфосфоната. Уколико је потребно, треба примењивати аналгетике, нпр. нестероидни антиинфламаторни лекови или опиоиди.

Још један важан аспект је третман прелома и абнормалног положаја костију, као и довољно снабдијевања калцијума и витамина Д. Препоручују се и рехабилитациона гимнастика и физиотерапија (топлота се не сме користити, јер саме кости које су биле погођене болестима , показују вишу температуру због поремећаја циркулације крви).

Прогноза Пагетове болести

Прогноза Пагетове болести зависи првенствено од броја погођених места и јачине промена костију и стадијума на којој је болест дијагностикована. Ако процеси уништавања коштаних ткива преовлађују код избијања болести, то је значајно деформисано.

С друге стране, преваленција процеса формирања доводи до згушњавања костију и хипертрофије, што повећава осетљивост на преломе због тривијалних повреда. Рани и конзистентни третман одлаже кости деформације. Прогноза погоршавају компликације болести: глувоћа, остеосаркома, каменца у бубрегу, хидроцефалуса, срчане инсуфицијенције, исхемијских можданих удара, прелома и других.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*