Упала дермалне мишића

Дерматомиоситис (Дерматомиоситис) је хронична идиопатска болест са запаљеном миопатијом и укључивањем коже.

Лезије обољења обично се изражавају у ослабљеним мишићима рамена, кука и врата, лезијама коже, промјенама једњака, плућа и срца. Жене најчешће пате од дерматомиозитиса, обично пре 50 година старости. Старење: – рођендан.

У свом току, дерматомиозитис може бити акутан или хроничан и често коегзистира са раком.

Узрок дерматомиозитиса није објашњен до данас.

Симптоми дерматомиозитиса

Главни симптоми дерматомиозитиса су следећи:
– слабост проксималних мишића, обично карлични рам, рамени или вратни бендери,
– слабљење респираторних и езофагеалних мишића (дисфагија),
– атрофија мишића се јавља у напредној фази болести,
– бол у зглобовима,
– поремећаји срчаног и проводног ритма,
– ослабљени гастроинтестинални мишићи,
– могуће лезије коже (дерматомиозитис) нпр. промена боје очију, едем око очију и црвена и пилинг коже на коленима, лактовима, грудима, врату и леђима.

У додатним студијама: ЕСР је умерено убрзан, ниво гамаглобулина у серуму је повећан, активност индексних ензима је повећана (креатин киназа, алдолаза, аминотрансфераза).

Као резултат биопсије мишића, у мишићима се налазе упалне и дегенеративне лезије. између осталог фокална некроза, инфламаторне инфилтрације мононуклеарних ћелија око судова, повећана фагоцитоза.

Дијагноза дерматомиозитиса

Дијагноза дерматомиозитиса заснива се на следећим критеријумима:
– мишићне дегенеративне лезије,
– симетрична слабост мишица у мишићима и мишићима у врату и дисфагији – напредују током периода од неколико недеља или неколико месеци,
– повећање серумске активности ензима мишићних цитоплаземија,
– електромиографске промене.

Код дијагнозе диференцијалног дерматомиозитиса треба искључити следеће: мусцулорум прогресива дистрофија (хипертрофија теле мишића), саркоидоза или токсоплазмоза миопатија, трихиноза, неуролошка обољења (периферна или централна).

Лечење дерматомиозитиса

У лечењу дерматомиозитиса примењују се кортикостероиди (преднизон) или се узимају имуносупресивни лекови: азатиоприн, 6-меркаптопурин, циклофосфамид или метотрексат.
Зханета Малец

Коментари Дерматомиоситис

наталиа | 2009-02-02 20:30

Цзесц само жели додати с очима тачно на бело Имам тако чудан гроб мало плитко, али како је то, не знам да ли има било какву везу са својом имовином, јер често поздравим све са очима пакла .

Баскуе | 2009-03-13 11:41

Очигледно сам разблажио капке и освајао очи. Поред тога, постоје болни зглобови. Када јој пере лице ујутро, њени капци постају бордо.

Цхарлес Бридге 2009-03-29 16:09

Да ли људи са овим условима могу учествовати у базену?
Ако неко нешто зна о томе, молимо одговорите на следећа питања

ивона 2009-04-14 | 2009-04-14 18:20

Патирао сам од дерматомиозитиса 9 година. На почетку лекари нису били у могућности да дају тачну дијагнозу, имали су и обојене очи, и стално сам уморан од свих резултата који су били нормални. Дијагностиковали су ме само у Варшави на Клиници за дерматологију у улици Косзикова, од тада сам узимала Енцортон и Арецхин, поред тога, за ту сврху немам ткиво креча. Моја болест је хронична, тако да су сви резултати нормални, али ми моји мишићи нестају, а ове године испоставило се да имам дегенерацију коленског зглоба идем на рехабилитацију. Поздрављам те и научим да живим са овом болестом.

Mira Bojević
About Mira Bojević 136 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*