Трудноћа после рока

Трудноћа после рока је повезана са више разлога, међутим, понекад је немогуће утврдити шта би могло утјецати на његово продужење. Најзначајнији фактор ризика је пролазна трудноћа која може бити повезана са биолошким (и генетским) условима.

Поред тога, неке урођене малформације фетуса могу допринети продужењу трајања трудноће (укључујући и оне изазване генетским поремећајима, нпр .: рођење новорођенчета, рођење новорођенчета, итд.). трисомија 16. и 18. Најважнији од њих су: парови хромозома; Сецкелов патуљак и стања дисфункције хипофизе и надбубрежних жлезда фетуса).

Остали фактори ризика за касну трудноћу укључују прву трудноћу, лоше услове живота, низак ниво образовања и ризик од побачаја у интервјуу. Такође се сматра да изложеност одређеним факторима заштите животне средине, као што је загађење ваздуха), извршени рад или животни стил (нпр. Повећан унос омега-3 масних киселина на крају трудноће) може утицати на продужење трајања.

Компликације током трудноће након рока

Најважнија компликација продужене трудноће је већа перинатална смртност. Поред тога, деца рођена након рока давања суочавају се са већим ризиком од болести, нарочито ако су у средишту или тешком стању у тренутку рођења, ако постоји хипоксија фетуса, уколико постоји присуство меконијума у амнијској течности и ако кардиотокографски преглед показује да постоји абнормалност.

Перинатална траума и потреба за хоспитализацијом у јединици интензивне неге такође повећавају ризик од перинаталних компликација у виду веће инциденце новорођенчади.

Показало се да је пренос фетуса повезан са малим дефицитом менталног и социјалног развоја који се посматра код деце рођених након рока. Такође је потврдјено да постоји већи ризик од смрти у прве двије године живота и већа инциденца озбиљних болести, што је повезано са учесталијим хоспитализацијом у будућности дјеце која су рођена након планираног датума .

Важан аспект је и развој компликација код мајке. Жене чија трудноћа траје дуже, вероватније ће доживети постнаталну хеморагију и чешће ће бити подвргнута хируршком порођају и бити подвргнути царским резовима.

Превенција трудноће након истека рока

Показано је да су рутински ултразвучни прегледи обављени током ране трудноће смањили број жена које су требале бити примљене због преноса трудноће (ови прегледи су помогли у прецизном одређивању датума порођаја).

Штавише, рутинско узимање порођаја код жена са заосталим фетусима смањује ризик од перинаталне смртности, а додатно је присуство мецонијума у амниотској течности мање учестало. Такође је показано да су трошкови индукције мањи од рутинског праћења фетуса код постнаталних трудница.

Касни третман у случају трудноће
У случају трудноће која траје 42 седмице или дуже, када је узраст фетуса сигурна и постоје контраиндикације за порођај по природи, рјешење треба урадити царским резом.

У одсуству контраиндикација на природно порођај, родитељ треба да буде индукован, ако се покаже неефикасним, а након 2-3 дана се поступак понавља, а само у случају њеног неуспеха, трудноћа се прекида царским резом.

Застарјела трудноћа са неизвесном старошћу фетуса је показатељ праћења физичке активности, количине амнионске течности, биофизиолошког профила фетуса и других параметара фетуса.

Ако су резултати тестова тачни, очекује се спонтана испорука и ако се пронађу било какве абнормалности, треба размотрити прекид трудноће. Тренутно, када је ризик идентифициран, многи породилишта подстичу порођај за 0-14 дана након обрачунског датума рођења.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*