Тровање семена кобасице

У свим случајевима ботулизма, клинички ток је сличан. Симетрична флакидна пареса напредује из кранијалних живаца, појављује се сухост у усној шупљини, а касније се јавља застој столице, гаса и урина. Поремећаји двоструког вида (диплопија) и други симптоми епителне парализе често се јављају: поремећаји говора (дизартрија и дисфонија), гутање поремећаја (дисфагија).

Нема поремећаја свести, грознице или сензорних поремећаја у току болести. Слабост ума, руке и доњег екстремитета, замућени вид, мучнина, окажени капци, парализа лица нерва су релативно честа. Постоје различити облици болести (најчешћи), асимилација (развија се као резултат контаминације рана), облик новорођенчади (углавном се дешава у САД и изазива је инфекција меда код деце) и некласификовани облик.

Лечење ботулизма

Брза имплементација третмана у случају узрочног ботулизма омогућава потпуну излечење у кратком временском периоду. Поступак избора је примена ботулинум серума (антитоксина), чија доза је одабрана према телесној тежини, дужини инкубационог периода и клиничком току болести, која се обично примјењује једном, али понекад се понавља сљедећег дана ( токсин циркулише дуго у крви).

У случају палаталне парализе користи се парентерална исхрана, ау случају различитих болести користе се и друге симптоматске процедуре: четкање усне шупљине, примена левитанта, катетеризација, надопуњавање течности, електролити, витамини. Треба запамтити да тровање није имуна.

У већини пацијената долази до потпуног опоравка (код одраслих у периоду од неколико недеља до неколико месеци). Поремећаји у спровођењу стимулуса између живаца и мишића могу трајати до шест месеци, а слабост и бездушност већ неколико година. Ако третман није спроведен, механизам опструкције дисајних путева (изазван парализом мишића грла и мишића горњег респираторног тракта) и смањење запремине дисајних путева (изазвано парализом дијафрагме и додатних респираторних мишића) биће смртоносни.

Превенција ботулизма

У циљу спречавања ботулизма, употреба неспецифичних метода се не препоручује за профилактичку примену антитоксина након изложености ботулинум токсину. Избјегавајте јести сумњиве хране, а ако нема извора сигурне воде и хране, препоручљиво је кухати око 10 минута прије јела.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*