Типови ИИ аутимунски поремећаји вишеструких гландуларних неактивности

Синдром полиглундуларне инсуфицијенције аутимунског типа ИИ је болест са абнормалним имунолошким системом и формирање антитела усмерених против сопствених ткива.

Секундарно, функција различитих органа је изгубљена или ослабљена, најчешће се болест односи на надбубрежни кортекс (развија се хипотироидизам, то је Аддисонова болест) и штитна жлезда (постоји аутоимунски тироидитис типа Хасхимото). Поред тога, ови услови су често праћени коексистирајућим дијабетесом типа И.

Синдром аутоимунске мултигрупалне инсуфицијенције типа ИИ је најчешћи мултигрупни синдром. Обично се појављује у другој или трећој деценији живота, неколико пута чешће код жена. Узроци абнормалности односе се на генетске дефекте у многим геномима.

Резултат је губитак контроле имунолошког система и појављивања антитела која уништавају одређена ткива, доводећи до хипотироидизма унутрашњих секрета жлезда. Понекад друге болести подразумевају и друге структуре.

Симптоми аутоимунског мултигрупног синдрома хипотензије типа ИИ

Синдром аутоимунског типа ИИ хипоплазије у око половине случајева почиње инсуфицијенцијом надбубрежне жлезде (Аддисонова болест). Дијабетес или Хасхимото-ова болест се јавља у просеку неколико година након појаве инсуфицијенције надбубрежне жлезде, иако се понекад развија истовремено или чак може и пре почетка Аддисонове болести.

Смањен ниво глукозе у серуму и мања потреба за инсулином током дијабетеса могу указивати на појаву инсуфицијенције надбубрежне жлезде. Типични симптоми су: трајна слабост с тенденцијом на периодичну слабост, замор, нетолеранција физичког напора и стресних ситуација, губитак апетита и мучнина. Поред тога, пацијенти пријављују жељу да једу слану храну, лоосе црева и мускулоскелетне болове.

Мање уобичајене поремећаји у аутоимунском мултигландуларном синдрому типа ИИ су: хипофизна инсуфицијенција, равна уреа, аутоимунска алопеција, херпетични дерматитис, рана примарна билијарна цироза. Малигна анемија, идиопатска тромбоцитопенија, Паркинсонова болест и запаљење серумских мембрана могу се појавити и понекад.

READ  Ако недостаци нису материјално погоршани

Признавање синдрома аутоимунског мултигрупалног инсуфицијенције типа ИИ

Аутоимунски мултигландски синдром типа ИИ дијагностикује се ако су присутна најмање две од три болести: адренална инсуфицијенција (Аддисонова болест), аутоимунска болест штитне жлијезде (обично хронични Хасхимотов тироидитис и понекад Гравес-Баседов болест) и дијабетес типа И.

Због могућности многих других абнормалности у типу синдрома мултигландуларне хипотензије, неопходно је разликовати болест од других болести које могу имати сличан клинички ток.

Лечење аутономног синдрома мултипрануларне инсуфицијенције типа ИИ

Терапија у аутоимунском мултигрупном синдрому хипотензије типа ИИ базирана је на супституцији недостајућих хормона. Поред тога, неопходан је посебан третман других болести које могу пратити синдром и стога третман мора бити свеобухватан.

Супституциона терапија синдрома аутоимунске хипотензије типа ИИ треба започети са хидрокортизоном (лечење хипертензије надбубрежне жлезде), а само касније са препарацијама штитне жлезде. Реверсиван третман код пацијената са нездрављеном Аддисоновом болешћу може довести до симптома инсуфицијенције надбубрежне жлезде, што представља значајну претњу животу.

Прогноза у аутоимунском мултигрупалном инсуфицијенцијском синдрому типа ИИ

Прогноза синдрома полиглундуларне инсуфицијенције аутимунског типа ИИ зависи од тежине болести и од органа и ткива укључених у абнормалност.

Прогноза се углавном односи на супституциони третман несталих хормона. Непредагњена болест је повезана са високим ризиком од смрти.
Мариусз Кłос

– Унутрашње болести „, Андрзеј Сзцзеклик, Практична медицина, Краков.
– Педијатрија „, едукативне науке. Кристина Кубицка, Ванда Кавалец, ед., ПЗВЛ Медицал Публисхинг Хоусе, Варшава.

Аутоимунски коментари Вишеструки синдром инсуфицијенције тубуса типа ИИ

Патрицја | 2012-07-11 12:08

Дијагнозиран сам са овом болестом пре 4 године. Отишао сам од доктора до доктора и тражио помоћ, јер сам постајао слабији и слабији док нисам био у стању да стојим на ногама. Сви лекари су ме послали од једног доктора до другог, и сваки од њих је рекао да сам патио од нечега другачијег. Док нисам долазио у болницу, срчана фреквенца се зауставила, јер је било касно да је стигло тамо. На срећу, спасен сам и болест је дијагностикована брзо. Имао сам среће што је доктор који је дошао у амбуланту и водио ме на одјелу одмах након тамне боје моје коже изјавио да је вероватно била инсуфицијенција надбубрежне жлезде, плус хипотироидизам.
Сада је у реду да радим истраживање на непрекидној основи и ја идем на контролу фантастичног професора.

READ  Ацантхолитиц Дерматосис типа Рингворм
Mira Bojević
About Mira Bojević 147 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*