Тип И Самуимунски поремећаји вишеструког жлезда И инсуфицијенције

Аутоимунски полиглундуларни синдром типа И се иницијално манифестује хроничним гљивичним упалом слузокоже и коже узрокованом гљивама Цандида албицанс.

Најчешће, лезије се налазе на ноктима, на слузницама усне шупљине и ануса. Инфекција је рекурентна и тешка за лечење. Обично се прва епизода појављује пре завршетка 5. епизоде. старости.

Хипопаратироидизам са својим типичним симптомима обично се развија пре десете годишњице избијања хипопаритиреоидизма. и може резултирати уништавањем паратироидних структура антителима усмјереним на структуре рецептора калцијума. Инактивација надлактних кракова обично се развија мало касније, у доби од 10-15 година, али понекад се симптоми примећују тек у трећој деценији живота.

Стање дефицијенције глукокортикостероида и минералокортикостероида обично се јављају истовремено, ређе у неколико година временског интервала. Понекад, током синдрома аутоимунског типа И мултигландске инсуфицијенције, примећују се поремећаји везани за аутоимуно оштећење других ткива и органа.

Симптоми болести штитне жлезде, дијабетеса типа И, хипопаратироидизма, једноставне уреје, албинизма, малабсорпционих синдрома, аутоимунског хепатитиса, холелитиазе или малигне анемије су уочени мање често током аутоимунског мултигландуларног синдрома типа И. Поред тога, корнеални и коњунктивитис, прогресивни миопатија, дистрофија ноктију, гломерулонефритис са гломерулонефритисом који се мембранама разбија, понекад може да се развије.

Дијагноза аутоимунског мултигрупног инсуфицијенцијског синдрома типа И

Дијагноза аутоимунског полиглундуларног синдрома типа И је могућа након потврђивања хроничне мукозне и кожне упале, аутоимунског хипопаратироидизма и адреналне инсуфицијенције (Аддисонова болест). Да би се идентификовао аутоимунски тип мултипле-хипотензивног синдрома, треба потврдити две од три болести, ау случају браће и сестара, само једно треба потврдити.

Диференцирање синдрома аутоимунског типа И хипоплазије треба узети у обзир низ болести које могу имати сличне клиничке симптоме, нарочито ако су повезани са аутоимунским одговором формирањем антитела против сопствених ткива.

Лечење синдрома аутимунског мултипрануларног инсуфицијенције типа И.

Терапијско управљање полигландуларном инсуфицијенцијом аутимунског типа И засновано је на суплементацији несталих хормона и лијечењу других болести које могу коегзистирати.

Лечење микоза са кетоконазолом је опћенито ефикасно, али може довести до или погоршати постојећу инсуфицијенцију надлактице.

Прогноза у аутоимунском мултигрупном инсуфицијенцијском синдрому типа И

Прогноза у аутоимунском синдрому полиглундуларне инсуфицијенције типа И зависи од тежине основних абнормалности и могућег коегзистенције других патолошких стања.

Прави третман синдрома аутоимунског типа И мултигландуларне хипотензије је основни показатељ који побољшава општу прогнозу. Дуготрајна болест може довести до компликација.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*