Субакутни тироидитис (грануломатозни тироидитис)

Субакутни тироидитис (грануломатозни, болни, тироидидитис џиновских ћелија) је болест коју карактерише бол и повећање штитасте жлезде. Ова ситуација траје од неколико седмица до неколико мјесеци. Највероватније је упала упаљена вирусима. Субакутни облик тироидитиса је склон релапсу.

Симптоми субакутног тироидитиса

Субакутни тироидитис се манифестује након неколико дана лошег расположења, који се манифестује променама температуре и главобоље, бола вилице и врата (лево или десно или наизменично). Штитна жлезда је под притиском. Може доћи до хиперактивности.

Карактеристичан симптом непознатог супстрата је привремени губитак капацитета складиштења јода у тироидним жлездама. Тхирооглобулин се пушта у крв, што је узрок повећања нивоа јода везаног за протеин.

Микроскопски налаз се врши:
– дегенерација и пилинг епителија у светлост мехурића,
– у постељини откривен је раст зрна попут туберкулозе,
– присуство гигантских ћелија – огромна непорозљива упала ћелија тироидних ћелија.

Лечење субакутног тироидитиса

Лечење субакутног тироидитиса се састоји у гашењу запаљенских процеса у грлу, уста и бочних синуса носу. Глукокортикостероиди се користе и дозе се постепено повећавају.
Зханета Малец

– Унутрашње болести „, Андрзеј Сзцзеклик, Практична медицина, Краков.
– Општа дијагноза унутрашњих болести „, Е. и А. Брусх, ед. ПЗВЛ, Варшава.
– Интернет за стоматологе „, Г. Оехлер, В. Х. Краусе, ед. ПЗВЛ, Варсав.

Коментари Суб-акутни тироидитис

Јола | 2009-05-10 08:37

Такође имам дијагнозу субакутног тироидитиса, а утакмице су већ 6 месеци. До два месеца лекар ме је третирао антибиотиком и масажама. Био сам сломљен и болан и када сам пријавио бол у штитној жлезду, предложио сам да не боли од штитасте жлезде. Тек после 2 месеца ми је послао за ТСХ тест, који је износио 0. 03. Онда се уплашио и наставио да се помиње код ендокринолога. И још увијек трпим. Хоррор.

READ  Krema Proširene vene Varikosette: cijena, mišljenja, gdje kupiti

кацха-ј3 | 2009-05-23 21:31

Добродошли у иол и даље се борим са овом запаљеношћу, имам довољно летења након доктора сам прогутао стероиде и још увек чекам када ће бити боље трећи мјесец, док можете да ми опишете како ова болест делује у теби са чиме они третирају и како се осећате.

Басиа | 2009-06-22 20:57

Поздравио сам те и хтео сам да вам дам савјет. Био сам болест са стрептококом, а после стрептококуса налазили су ме да трпим од тироидитиса, биоребиотике, али то ми не помаже. Ослабљен сам што боли главу, врат и ја сам потпуно болан. Шта да радим с овим? Ја имам само 32 године и шта следеће?

кацха-ј3 | 2009-06-24 15:27

Здраво Басиу Имам 34 године и већ неколико месеци лечим за овај тироидитис и почео сам да се разболим као што си хладан од фарингитиса па тако неко време је трајало али постоје нови симптоми стања болова у врату подгорацзкове бол у ушима палпитације срца тако да су ми учинили додатне резултате и рекли ендокринологу да овај субакутни тироидитис на жалост антибиотици или други антиинфламаторни лекови нису помогли тако да је једино решење лечење стероида и тако се лечим већ четири месеца и шта ће бити следеће то бих волео.

Mira Bojević
About Mira Bojević 147 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*