Синдром зглобова

Синдром карпалног тунела за зглоб је болест која припада групи такозваних „крвних судова“. компресијске неуропатије средњег нерва. То је проузроковано премало ограниченим простором канала за зглоб, што узрокује симптоме притиска на нерв у њему.

Средњи нерв потиче од плеберуса хумеруса, пролази кроз лакат, а затим између глава реверзибилног орбиталног мишића (такође на овој надморској висини често постоје компресијски синдром средњег нерва). Након проласка кроз зглобни канал, подељен је на тзв. … палмове гране које деле прсти. Компресија на нерву се такође ретко јавља на нивоу лакта.

Секундарни синдром карпалног тунела

Синдром карпалног тунела у зглобу може бити изолован, али је често повезан са другим условима, нарочито реуматским (нпр .: астма, реуматизам, итд.). се јавља код реуматоидног артритиса, системске склерозе, полимишкуларног упала, артритиса, реуматске полимиалгије, мукополисахарида, уретанског пода или хондроцинозе).

Код неких ендокринолошких болести примећени су симптоми синдрома карпалног тунела, нарочито код дијабетеса, хипотироидизма или акромегалије. Осим тога, синдром карпалног тунела може се десити инфективне болести (нпр. Туберкулоза), професионалне болести или повреде, или чак преломи и запаљења костију, скробова, трудноће и малформација.

Узроци синдрома карпалног тунела

Многе болести узрокују симптоме компресије средњег нерва у механизму смањења уског простора кроз који пролазе нервна влакна. Ово је последица отока унутар самог нерва, чиме се повећава запремина у уском каналу, а притисак може проузроковати суседне структуре (урођене лезије, запаљенске грануле, тумори, фиброза, хематоми, едем).

Стиснути средњи нерв постепено оштећује, мањи поремећаји доводе до функционалних абнормалности, већих – до трајног оштећења нервних влакана. Исхемија се развија, што резултира отицањем, оштећивањем плашта миелина и аксона и сегментним губицима мијелина.

Симптоми синдрома карпалног тунела

Синдром карпалног тунела на зглобу се манифестује сензорним поремећајима, као што је пецкање, утрнутост и парестезија, у подручју које иннервира средњи нерв, тј. На површини палмова палца, форефингера и средњег прста, као и на бочној површини срчаних прстова .

Значајан број болесника пати од сензорних поремећаја ноћу. Повећани симптоми парестезије примећени су током слободног савијања у зглобу (ово се назива позитивним Пхален тестом). Поред тога, мишићи који су одговорни за покретљивост палца ослабљени су и постепено нестају.

Признавање синдрома карпалног тунела

Дијагноза синдрома карпалног тунела базирана је на клиничким симптомима и примећена током испитивања пацијента, а потврђује се позитивним резултатом испитивања електричне неуроактивности (електронеурографије) и биоелектричне функције мишића (електромиографија). Дијагнози могу бити помоћу ултрасонографије или магнетне резонанце, у којој се пацијентске структуре примећују у каналу зглоба.

Синдром карпалног тунела треба размотрити синдроме корена, васкулитис у каналу зглоба и алгодистрофију. Важно је запамтити о коегзистенцији основних болести код многих пацијената како не би превидјели присуство системског болестног ентитета, што је важнији проблем и манифестује се у синдрому карпалног тунела.

Лечење синдрома карпалног тунела

Локалне ињекције глукокортикостероида се користе за лечење неуропатије компресије средњег нерва. Они ублажавају клинички ток болести, али не спречавају поновну појаву синдрома синдрома карпалног тунела (понекад чак и то фаворизују), а такође доприносе и чешћим оштећењима или руптуријима тетива бендера.

Глукокортикостероидни препарати се такође примењују орално, али када је узрок болести очигледно запаљен и неинфективан. Употреба нестероидних антиинфламаторних лекова нема добре терапеутске ефекте, због чега се њихова хронична примјена не препоручује код пацијената са синдромом карпалног тунела.

Неефикасност конзервативног лечења је показатељ хируршке процедуре која се састоји у хируршком уклањању структура које изазивају притисак на централни нерв. Побољшање након операције зависи од тога колико су оштећена нервна влакна и да ли постоје друге болести. Инциденца рецидива зависи од основне болести.
Мариусз Кłос

Коментари Синдром запаљења карпалног тунела

Ивусиа59 | 2013-03-23 00:27

Пре свега, морам признати да нисам доктор, али знам како да се бавим синдромом карпалног тунела. Спортска дворана је прилично празна, осим ако вежбате ногу углавном без укључивања руку. Када почнем да осећам бол у зглобу, купим део за загријавање у апотеци (за око 0,5 милијарди ПЛН). 2зł), ја сам исекао појас око. 3 цм на 5 цм и ја га лепљам на зглобу. После два дана заборављам на бол. Разговарао сам са докторима о рехабилитацији о томе шта мисли о ортопедији. Она ме снажно обесхрабрује, јер ми требају радити моји мишићи. Не желим да користим овај део и питао сам да ли могу да користим овај део. Рекла је да је и снимила неке третмане за ову болест, али још увек чекам на рехабилитацију.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*