Секундарни хормонски нуклеус неактивности

Поред типичних клиничких симптома секундарне хормоналне инсуфицијенције тестиса, који указују на недостатак сексуалних хормона, важно је разликовати да ли је стање повезано са примарним проблемом (оштећења и дефекти су присутни у самим тестисима) или секундарни проблем (проблеми хипофизе или хипоталамуса).

Лабораторијски тестови омогућавају потврђивање секундарног карактера хормонске тестикуларне инсуфицијенције.

У ову сврху се одређују концентрације гонадотропина у серуму (у примарним поремећајима су повишени и код секундарних поремећаја су спуштени), а после реакције не примећују се реакције у облику повећане секреције гонадотропина (стимулатори као што су гонадолиберини или кломифен ).

Заједничка карактеристика примарних и секундарних стања је смањење нивоа серумског тестостерона.

Додатни тестови се могу користити за процену семена (нема сперматозоида), ултразвучних снимака тестиса, генетских тестова, који у неким синдромима показују типичне абнормалности.

Хистолошки преглед за потврђивање абнормалне функције тестиса није потребан да би се установила исправна дијагноза секундарне (или примарне) ендокрине инсуфицијенције.

Лечење секундарне хормонске инсуфицијенције тестиса

У секундарној терапији хормонске инсуфицијенције користи се тестостерон који, међутим, не доводи до појаве активности сперме. Овај хормон се примењује на почетку лечења како би брзо и ефикасно изазвао развој особина сексуалног адолесценције и нормализовао метаболичке промене које се дешавају у целом телу.

Лечење секундарног хормонског отпуштања језгра са гонадотропинима је усмерено на плодност. Ово је често могуће након месеци лечења. За ову сврху коришћен је хорионски гонадотропин (хЦГ), који се користи уместо ЛХ хормона јер има кориснији фармакодинамични ефекат од ЛХ.

Штавише, у случају секундарне хормонске тестикуларне инсуфицијенције, хумани менопаузални гонадотропин (хМГ), који има особине сличне онима у ФСХ, може се давати сперми након неколико месеци лечења.

Остали гонадотропини се могу давати високо пречишћеном ФСХ, рекомбинантном ФСХ. Поред тога, у одређеним случајевима је препоручљиво користити гонадолибирин на импулсни начин.

Прогноза секундарне хормонске инсуфицијенције тестиса

Прогноза секундарне ендокрине инсуфицијенције првенствено се заснива на појаву или одсуству формирања сперматозоида након третмана. Одговарајућа терапија је повезана са успешном прогнозом.

Понекад најважнија ствар за пацијенте није њихова способност да замишљају, већ да постигну метаболичку равнотежу и развију особине зрелости. У овом случају, довољно је само користити тестостерон.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*