Секундарна нестанка јајника

Хунгер, нпр. у току менталне јадорексије (анорексија нервоса) је узрок пролонгације постменструалне фазе, затим скраћивање предменструалне фазе и на крају секундарни недостатак менструације.

У већини случајева, ако се главни узрок губитка тежине успешно обрађује, јајника ће наставити да функционишу исправно.

Секундарни поремећај јајника услед интензивне вежбе

Као резултат интензивне физичке вежбе, функција јајника је поремећена – постпартална фаза се продужава, несташица жутог корпуса пролази, а менструација се често пропусти секундарно. Ако девојка почне интензивну вежбу пре прве менструације, то ће одгодити њен почетак за око 3 године.

Осим тога, смањење садржаја масти у систему резултира губитком цикличне функције хипоталаму-хипофизног система, а коексистички стрес са спортом повећава абнормалности у вези са секундарном инсерицијом јајника.

Лабораторијски тестови показују смањење концентрације гонадотропина које секретира хипофизна жлезда и смањење нивоа стероида јајника.

Секундарни поремећај јајника услед органских поремећаја хипофизе

Најчешће органске патологије које се развијају у хипофизној жлезди и доводе до секундарног хормонског пропадања јајника су: инфарктне промене у хипофизи, аденоми и други тумори, синдром празног седла, упала лимфоцитне хипофизе, промене након процедура и употреба радиотерапије код лечења карцинома.

Међу инфарктним лезијама, Шеханов синдром (постнатална хипофизна некроза) и анемија српастих ћелија, који такође могу довести до исхемије ткива унутар хипофизе, најчешће се помињу.

Синдром празног седла, с друге стране, односи се на урођене абнормалности седелске дијафрагме, што секундарно доводи до експанзије субарахноидног простора и компресије на хипофизи, што нарушава његову функцију и доводи до отказа јајника. Лимфоцитни питуитаритис углавном погађа трудне и постнаталне жене.

Третман и прогноза

Претпоставка терапијског управљања секундарном инсуфицијенцијом је рестаурација или примарна индукција правилне хормонске функције јајника. У зависности од узрока болести, узимају се различите терапије.

Циљ Калмановог синдрома је индукција пубертета, користе се углавном хормони ГнРХ гонадолиберина. У случајевима хроничног изгладњивања, администрација хормона може бити помоћно лечење, али је неопходно довести до повећања телесне тежине.

Код секундарне јајоводне инсуфицијенције узроковане прекомерним физичким напором, основна процедура је да престане да вежбају. Ако девојке или жене не изаберу ову терапију, потребно је применити хормонални третман.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*