Ренал Уреа Страигхт лине

Право бубрежни урин је повезан са повећаном жеђом, већим обимом урина дневно, тенденцијом на дехидратацију и мучнином и повраћањем. Поред тога, у клиничкој слици може доћи до запртја, напада и повишене телесне температуре уз нејасну рецидивну етиологију.

Ови симптоми могу се јавити у неонаталном или дојенчком периоду. Следећа дехидрација тела доводи до појаве стингурије (дневна запремина излученог урина значајно опада).

Код старије деце, влажење кревета и присилно уринирање ноћу су уобичајени симптоми бубрега у урину простате. Полиурија, која траје дуго времена, може довести до дилатације карлице бубрега и бешике, које не трче симптоми оштећења уриног одвода.

Код одраслих са једноставном бубрежном уреа доминантни симптоми су полиурија и повећана жеђ (полидипсија), а у секундарним облицима – симптоми који се односе на коегзистенцију основне болести, одговорни за развој једноставне бубрежне уреје.

Дијагноза правог бубрежног уреа

Полинурија и поновљена дехидрација код новорођенчади и дојенчади могу указивати на директну уреу из бубрега, која је додатно повезана са високим концентрацијама натријума и хлорида у крвном серуму. Неопходно је разликовати између централне болести уретера и равне уретерне болести, које карактерише пренизак ниво вазопресина.

Код старије деце и одраслих неопходно је искључити прекомерну психолошку жеђу и основне болести које могу изазвати развој стечене (секундарне) реналне форме уреа простате. Поред тога, дијабетес захтева диференцијацију са овом болестном ентитетом. У дијагностичком процесу потребно је обавити специјализоване тестове: дехидратацију, а затим и десмопресин.

Лечење равне бубрежне уреје

Ренална терапија директне уреје је усмерена на адекватну хидратацију пацијента и регулацију параметара метаболизма електролита. Неопходно је увести дијету која ограничава унос соли и протеина, што уједно смањује диурезу и олакшава одржавање нивоа хидратације пацијента.

Већина пацијената са једноставним бубрежним уреаром реагује добро на третман са диуретичким препаратом – хидроклоротиазидом, јер се у њима смањује диуреза. У неким случајевима неопходно је повезати такав третман амилоридном применом, ефекат се интензивира и додатно се јавља задржавање калија у организму.

Индометацин се користи за друге лекове, али је терапија са овим препаратом тренутно ограничена због броја штетних ефеката које узрокује. Хронична примјена хидроклоротиазида може довести до повећања нивоа калцијума и глукозе у серуму и смањења калијума.

Компликације са правим уретером у бубрегу

Услови који доводе до повећане дехидрације могу довести до коме или чак смрти детета. Ментално и моторно оштећење може бити узроковано поновљеном дехидратацијом са високим концентрацијама натријума и мањком хране.

Гломеруларна перколација је обично нормална (не примећују се компликације као што је бубрежна инсуфицијенција), али су и друге функције бубрежних намотаја такође несигурне.

Прогноза у равној бубрежној урее

Уројена бубрежна прављена уреа обећава добре резултате, под условом да се дијагностикује рано. Одложена дијагноза болести или неефикасност фармаколошког третмана резултира трајним оштећењима централног нервног система. Промене у калупима које узрокују симптоме болести трају доживотно.

Секундарни бубрежни облици праве уреје прогносе различито. Прогноза зависи углавном од врсте основне болести, њеног тока и тежине. Сопствена болест, која је неизлечива, знатно погоршава прогнозу секундарне урее у бубрегу простате.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*