Разликује се неколико врста Лисзај Пłаскија

Плодове рибе карактеришу присуство грубости сјајне и полигоналне природе, које су црвенкасте или сјајне боје и могу бити линеарне по изгледу. Приказују варијабилност у зависности од трајања болести и његове локације.

Промене које остављају пут остављају браон дисколорације, које нестају и немају трајне последице у виду ожиљака. Понекад промене су дуготрајне.

Око половине свих пацијената са лишај плана развијају абнормалност у мукозним мембранама. Понекад је то њихова једина локација. Они имају линеарни, дрвени или прстенаст облик и развијају се углавном на мукозној мембрани лица уз оклузивање зуба, на језику или, ређе, на лабијално црвеном. Они не узрокују неугодност, осим ерозивне сорте.

Поред тога, код неких пацијената (посебно мужјака) лишај плана се јавља на мукозним мембранама гениталних органа или ануса. Понекад је то једина локација промена. Уз то, нокти имају уздужну прљавштину, плочице пузају или нестају.

Ове абнормалности могу претходити или коегзистирати са лезијама коже, ретко је једина локација. Ток лишајне лисице обично траје већ месецима или дуги низ година. Модрица је различита у интензитету, понекад значајно.

Подјела плочица лишајева

Постоји неколико типова лишаја лишаја, углавном прераде или папиластог сорти, која се обично налази на доњим ногама и карактерише се комбинацијом избијања болести без типичних грудвица.

Млечна сорта карактеришу фини грудви присутни на фоликулима косе, који често коегзистирају ожиљке у космичкој скалпи.

Атрофични облик лишајног плана обично има систем у облику прстена, у средњем дијелу се налази промена боје или атрофија ожиљака.

Различити лихен планус бешике може имати два облика: у првој, углавном, утичу на кожу руку и стопала, углавном су резултат механичких фактора, у другом, тип абнормалности бешике је локализован иу оквиру лезије коже иу неизмењивој кожи и на мукозним мембранама.

READ  Секундарни хормонски нуклеус неактивности

Признавање планера лишајева

Дијагноза лишајеног лишаја може се заснивати на типичном изгледу грудова који се јављају у равном, често линеарном или обрушеном лишају, типичној локацији, честој окупацији мукозних мембрана у процесу болести.

Присуство пруритуса и хронична природа болести, која може указивати на присуство лишајних плануса, такође су карактеристична за план лишана. Основа за дијагнозу је без сумње хистолошка слика посматраних кожних осипа и резултат имунолошког прегледа лезија.

Диференцирање лишајних плануса треба узети у обзир болести попут псоријазе, равних брадавица, неуродерматитиса, бијеле кератозе, кандидозе слузокоже, пемпхигус вулгарис, пемпхигоид, афта и других болести са сличним симптомима коже и слузокоже.

Третман лишних плануса

На подручју лишајева нема никакве узрочности. Користи се општи и локални третман. Код активних промена препоручује се орална примена глукокортикостероида, нпр. Преваленца преднизона у периоду до неколико недеља.

У тежим облицима лишајног лишаја плана или оних који не реагују на такав третман, могу се користити имуносупресивни лекови (нпр., Антимикотични лекови или антифунгални агенси). Метотрексат), пожељно у комбинацији са малим дозама глукокортикостероида. Остали лекови који се уопште користе су сулфони, еритромицин, изотретиноин и циметидин.

Локални третман лишних плануса подразумева употребу масти и стероидних крема у областима специфичним за болести. У присуству промена мукозних мембрана, препоручљиво је локално користити киселину витамина А.

Mira Bojević
About Mira Bojević 147 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*