Прогноза различитих болести Кавасаки

Кавасаки болест је општи процес који се карактерише формирањем дилатација и анеуризме унутар крвних судова, клинички се манифестује у коронарним артеријама, а такође развија ендокардитис, перикардитис и миокардитис. Промене у срцу су повезане са опасним компликацијама, опасним по здравље или живот пацијента.

Такви услови се јављају у десетак постотака нездрављених пацијената – јер се јављају анеуризми коронарне артерије, у пола пацијената лезије се не повлаче и трајне, што може довести до исхемијске болести срца у будућности (могуће је још једно озбиљно стање срца тампонада, која не лече води до смрти).

Ретки клинички симптоми Кавасакијеве болести укључују: функционалне поремећаје, бол и запаљење зглобова, пнеумонију, менинге, желуца и црева. Поред тога, могу се појавити и промене у антериорној васкуларној области ока које се јављају са фотофобијом.

Неки пацијенти доживљавају уринарне проблеме и поремећаје централног нервног система као што су фебрилне конвулзије, несаница, енцефалопатија и морфолошке промене нервног ткива.

Дијагноза Кавасаки болести

Посебни критеријуми дијагнозе, узимајући у обзир клинички ток Кавасакијеве болести, омогућавају дијагнозу. То укључује: грозницу која траје најмање 5 дана, различити осип без формирања блистера, коњунктивитис без ексудатних особина, увећање цервикалних лимфних чворова, промене коже удова у облику црвенила руку и подлоге (у почетној фази) и пилинг епидермиса на прстима (стадијум зарастања) и карактеристичних промена унутар усне шупљине.

Испуњавање најмање 5 критеријума даје могућност дијагнозе Кавасаки болести. Осим тога, абнормалности у лабораторијским тестовима могу указивати на запаљен процес у организму током болести. То се посебно види путем убрзаног депозиције црвених крвних зрнаца (ЕСР) и повећања концентрације протеина.

Ц-реактивни, који припадају тзв. Ц-реактивном. акутни фактори фазе. Осим тога, повећан број тромбоцита се налази у крви, а неки пацијенти могу имати антитела усмерена против сопствених структура ткива.

Диференцијација обухвата првенствено услове као што су токсични шок синдром, Стевенс и Јохнсонов синдром, јувенилни артритис, пост-дозне реакције организма на одређене фармаколошке препарате и друге услове са сличним клиничким знацима.

Лечење Кавасаки болести

У акутном настанку Кавасакијеве болести, третман се састоји у минимизирању упале у коронарним артеријама како би се супротставио развоју анеуризме, која је једна од најопаснијих компликација забележених током те болести. Поред тога, тромбоза унутар крвних судова мора бити спречена, што може имати озбиљне посљедице и угрозити животе пацијената.

Ацетилсалицилна киселина, имуноглобулин и метилпреднизолон су коришћени из фармаколошких препарата. Хронична терапија се примењује код пацијената са анеуризмом у коронарним артеријама; тромбоза, исхемија и инфаркт миокарда морају се спријечити (примјењује се ниска доза ацетилсалицилна киселина, понекад клопидогрел, а када се увећа анеуризм, користи се хепарин или лек из групе оралних антикоагуланса).

Прогноза Кавасаки болести

Прогноза Кавасакијеве болести варира, у основи зависи од присутности и озбиљности промјена у кардиоваскуларном систему. Готово све смрти у раним стадијумима болести, такође код деце, односе се на инфаркт миокарда или руптуре коронарне артерије.

Код већине пацијената, међутим, прогноза са Кавасакијевом болестом је успјешна. Важно је рано дијагностицирати болест и интензивно спроводити третман, што спречава развој опасних компликација који значајно погоршавају прогнозу.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*