Примењује пре свега хируршки начин

Неурофиброматоза тип И карактерише појављивање лезије боја на кожи у тренутку рођења, које су дефинисане као мрље млечне кафе. Затим се појављују нодули који расте из структура периферног нервног система. Ове промене су неурофибри.

Неурофибромиди се појављују на пртљажнику, лицу, удовима, као иу ларинксу и унутрашњим органима. Такође се посматрају на језику. Ако уђу у кичмени канал, могу изазвати притисак на кичмени мождине, а присутни су додатни симптоми из нервног система. На сличан начин они могу довести до оштећења периферних живаца.

Неурофибри плекиформне природе су типични и присутни су од рођења, различитих величина и типичних локација, углавном око врата, у препоне и у орбити. У систему костију промене се примећују у облику абнормалне структуре клиничке кости, прожење дугачке костне коре и појављивања псеудо-зглобова.

Типичан симптом код Рецклингхаусенове болести су нодуле у ирису, тзв. „Нодуле“. Лисцх спотови. Неки пацијенти такође имају глиомас визуелних нерва, а неурофиброматоза типа ИИ повезана је са билатералним неурозним аудиторијумима.

Дијагноза неурофиброматозе

За дијагнозу неурофиброматозе типа И развијени су посебни дијагностички критеријуми. Да би успоставили дијагнозу, најмање два од њих морају бити испуњена.

Критеријуми ће укључивати најмање пет мрља промене боје, пећинске закрпе у аксиларном региону, визуелни сјај и најмање два неурофибреа. Лезије костију, присуство Лисцх спотова и присуство болести код рођака првог степена такође указују на одређену дијагнозу неурофиброзе.

Штавише, неопходно је извести снимање нервног система, нарочито магнетну резонанцу главе и кичме. Неуроимагинг треба поновити периодично, јер је болест повезана са ризиком од малигних тумора и повећањем примарних лезија до степена опасности по живот за пацијента.

Генетско тестирање је тешко због велике величине гена, али саветовање је од суштинске важности у сваком случају појављивања или сумње на болест.

Лечење неурофиброматозе

Лечење неурофиброматозе је само симптоматско, не постоје методе које би довеле до лечења. Пре свега, користе се хируршке методе, као и радиотерапија или хемотерапија. Такође је важна психосоцијална подршка цијелој породици пацијената са неурофиброзом.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*