Превентивна употреба се препоручује само онда

Дијагностички критеријум за фебрилне конвулзије је напад који се односи на болест праћену грозницом. Међутим, ови симптоми не могу коегзистирати са инфекцијама централног нервног система или са акутним поремећајима електролита, стога је неопходно посебно узети у обзир ове болести које су одговорне за појаву сличних клиничких симптома. Појав нападања без коегзистенције грознице онемогућава дијагнозу напада.

Лечење фебрилних конвулзија

Руковање фебрилним конвулзијама треба да укључи објашњење околности напада, узроке грознице и третман инфекције која је подигла основну температуру тела. Понекад хипертермија или вакциналне реакције могу изазвати повећање телесне температуре, у ком случају је могуће само симптоматско лечење.

Деца са фебрилним конвулзијама увек захтевају хоспитализацију тестом течности за цереброспиналну течност, а исти поступак се примјењује на дјецу с сложеним фебрилним конвулзијама, јер су то можда прва манифестација епилепсије или друге болести централног нервног система.

Основни препарат који се користи за прекид фебрилних конвулзија је диазепам, који припада групи бензодиазепина. Препоручује се да овај лек узимају родитељи, али само ако се узимају током напада. Превентивна употреба препоручује се само ако је претходни напад трајао дуго.

Спречавање фебрилних конвулзија

Код свих дјеце са историјом фебрилних конвулзија, телесна температура сваке болести мора се често пратити, а антипиретични препарати се примјењују ако је температура изнад 38 степени Целзијуса.

Поред тога, неопходна је превентивна заштита од инфекција, јер доводе до грознице, која индукује појаву фебрилних конвулзија. Потребна је превенција код дјеце са повјеском напада узрокованих грозницом, јер је ризик од поновног појаве висок до 40%.

Прогноза у случају фебрилних конвулзија

У случају фебрилних конвулзија током различитих болести уз пратећу грозницу (нарочито заразне болести), то је добро. Упркос ризику од поновног напада, обично се не догоде више од 3 пута у току свог живота.

READ  Black Latte za mršavljenje: mišljenja, cijena, priručnik, komentari

Фебрилне вибрације обично не остављају трајне последице за психомоторни развој детета. Одговарајући третман и профилакса су додатно повезани са бољем прогнозом фебрилних конвулзија.

Mira Bojević
About Mira Bojević 147 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*