Прелазни хемијски напади

Клинички ток трансиентних исхемијских напада варира у зависности од тога да ли је узрок болести абнормалност унутрашње каротидне артерије или артерије хрбта и подрума, а тиме и подручја погођене исхемијом.

Прелазне промене крвотока у подручју које обезбеђује унутрашња каротидна артерија одвија се са карактеристичним (али ријетким) симптом изненадног слепила једног ока, који нестаје након мање од неколико минута. Блинднесс се може десити као изоловани симптом или се то дешава у вези са поремећајем или инвалидитетом, или као ослобађање од сензације на супротној страни тела.

Поремећаји говора и пролазна хемиплегија су чешћа. Понекад, у исхемичном нападу који се односи на подручје васкуларизације од стране унутрашње каротидне артерије, дошло је до обесцавања свести и пецкања, без икаквих фокалних неуролошких симптома.

Ако се исхемија јавља на подручју које пружају артерије кичме и подрума, вртоглавица је најчешћа и могу се јавити други симптоми.

Понекад постоје краткотрајни поремећаји вида, сензорна оштећења лица, поремећаји говора, дуплирање очију и згрчење горњег очна капка. Понекад постоји и повраћање и несигурност током ходања. Такође су присутни пола паресис и полузолечни сензорни поремећаји. Наведени симптоми могу формирати различите клиничке синдроме.

Идентификација транзијентних исхемијских напада

Одређивање дијагнозе трансиентних исхемијских напада захтијева појаву пролазних симптома карактеристичних за церебралну исхемију, која се спонтано рјешавају након кратког временског периода и не остављају трајне неуролошке посљедице.

Корисно је у дијагностичком процесу за обављање имагинг тестова на церебралним судовима (артериографији) након примене контрастног средства. Резултати таквог сликања могу показати присуство васкуларних констрикција у току атеросклерозе, али често се не примећују абнормалности (васкуларна затварања током напада су стриктно ограничена, не могу се потврдити).

Поред тога, обављено је испитивање неуроимагања, нпр. Рачунарска томографија је од помоћи у разликовању између прелазних исхемијских напада и других органских обољења нервног система током којег се могу појавити слични клинички знаци.

Прелазни исхемијски напади у синдром лезања сумњају се да је пулс радијалне артерије на подклавој страни стенозе слабији, а крвни притисак измерен на том екстремитету је најмање 30 мм нижи од оног код стене живине (мм Хг).

Да би се потврдила дијагноза, извршена је артериографија (снимања судова), а место и степен опструкције се могу прецизно одредити на основу његовог резултата.

Лечење транзијентних исхемијских напада

Прелазни исхемијски напади због артериосклерозе или затварања артерије су индикација за хируршки третман ако то дозвољава опште стање пацијента. Најчешћа хируршка техника је деблокирање артерије, што је повезано са клиничким побољшањем опаженим код већине пацијената.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*