Повремено вам може догодити

Клинички ток болести зависи од величине хематома и његове брзине почетка. Траума која претходи оштећењу пловила је толико озбиљна да изазива мозак да се протресе и изгуби свест. Свест се враћа у различито време од трауме, појављује се држава позната као интерваллум луцидум – пацијент враћа свест у трајању од неколико минута до неколико сати, након чега постаје заспан и постепено падне у кому док се интракранијални притисак повећава и притисак на структуре мозга развија се, узроковано повећањем запремине хематома.

Понекад се може догодити да пацијент остаје несвесан у свако доба од почетка повреде или одмах након што је повреда могла да одржи свест, а губитак свести може доћи само уз напредовање процеса притиска на ткиво мозга. Као израз фокалне оштећења мозга, примећује се да на супротној страни мозга утиче хематопоетска пареса, ослобађање пулса и понекад пупчана дилатација (последњи симптом се појављује као резултат промјене – урезивање структуре хипокампуса кука испод реза мокраћног шатора).

Ако се не изведе хируршки третман у облику евакуације хематома, развија се још једна шупљина, која доводи до респираторног хапшења, поремећаја циркулације и смрти.

Признавање суправентрикуларног хематома

Посматрање стања свести пацијента након повреде лобање је важно у дијагностичком процесу. Сваки пацијент који је изгубио свест након повреде и коме се дијагностикује фокалним знацима или аномалијама у неуролошким прегледима, подвргава се компјутеризованој томографији ради потврђивања или искључивања супраглотичног хематома.

Дијагноза се потврђује код пацијената са лентикуларним хематомом, са густином која одговара крви, неуролошким знацима, клиничким знацима и историјом трауме, што показује томографија. Понекад хематом није видљив у скенирању компјутерске томографије, али се примећује само код интраоперативних лезија – у случајевима угрожавања живота таква неурохируршка верификација је неопходна.

Лечење хематома ретрофаринкса

Хирургија је једини ефикасан метод лечења супраглануларног хематома. Пацијент који је примљен у одјељење захтијева интервенцију у нагло погоршавајућем клиничком стању након другог губитка свијести.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*