Повреде мокраћне бешике

Клинички ток повреде бешике зависи од тога да ли је повреда интраперитонеална или екстраперитонеална. У оба случаја, јављају се поремећаји уринарног и хематурије.

Пацијенти пријављују осећај болног притиска бешике, што с времена на време даје само неколико капи урина помешаних са крвљу. Овај услов је повезан са цурењем урина у перитонеум или периапични регион.

Озбиљност хематурије зависи од величине оштећења, али и од индивидуалне способности тела да спречи или ослаби крварење од оштећених судова.

У случајевима када постоји мали отвор у бешику, који је додатно делимично или потпуно заптивен мрежицом или костима, количина пренетог урина може само мало одступати од нормалног.

Ако је оштећење бешике интраперитонеално, примећује се синдром типичних симптома развоја перитонитиса са мишићном одбраном, повраћањем и тзв. „Перитонеумом“. перитонеални симптоми примећени током клиничког прегледа пацијента.

У екстраперитонеалном оштећењу мокраћне бешике, клинички ток је обично мање турбулентан. Доминантне болести су болови присутни током пресовања подручја изнад јавног споја, међутим, нема перитонеалних симптома.

Током времена, оток се развија у доњем делу стомака, праћен апсцесом повезан са инфекцијом, који се простире на перинеум и унутрашње површине бутина.

Дијагноза повреде бешике

Дијагноза повреде бешике заснована је на повијести повреда, клиничком прегледу пацијента и урографији, тј. Узорку уринарног тракта који треба обавити код сваког пацијента са сумњом на трауму уринарног система.

Иницијална цистографија је од велике помоћи у одређивању праве дијагнозе. Састоји се с пуњењем бешике са разређеним средством за нијансу (око 200 милилитара). Кс-зраци се узимају напред и назад, бочно или дијагонално, а на крају након испушивања бешике.

У случају пукотина, очвршћена течност може се јасно видети у околном ткиву. Овај тест омогућава интраперитонеално диференцирање од екстраперитонеалне оштећења бешике.

READ  Превентивна употреба се препоручује само онда

Лечење повреде бешике

Основни третман повреде мокраћне бешике је хируршко лечење – рупа у зиду бешике споји један или два слоја шавова заједно. Немојте користити неупијајуће шавове, јер постоји ризик од формирања камена.

Након што је бешик сшен, урин се пролази кроз катетер или епителну фистулу, која траје око две недеље. После уклањања хематома и уринског крила који се налази изван бешике, суседна подручја су исушена.

Мање оштећења екстраперитонеалне природе, нпр. узрокованог након трансторакалне операције, могуће је лијечити пацијента конзервативно. Ова метода подразумева стављање катетера и држање док се нечистоћу мокраћне бешике не оздрави.

Прогноза повреде бешике

Прогноза повреде бешике зависи од степена оштећења бешике. Абнормалности које се развијају у интраперитонеалном тракту су повезане са лошијом прогнозом, јер се често јавља перитонитис, што је опасна компликација и захтева хитну хируршку интервенцију.

Мало боље изгледе о екстраперитонеалном оштећењу. Прогноза је корисна у случајевима лакших повреда, у ком случају конзервативни третман је довољан и доводи до лечења штете без остављања трајних посљедица.

Mira Bojević
About Mira Bojević 147 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*