Постоји опасност од ока

У случају Сјогреновог синдрома, очи очију оштећују у лучењу суза, што узрокује болести описане као песак у очима, гори, гребање, преосетљивост на сунчеву светлост. Орални пацијенти се жале на сувоћу уста. Неки пацијенти доживљавају проширење паротидних и субмандибуларних пљувачних жлезда, које карактеришу повећана кохезија.

Међутим, жлезде остају безболне током испитивања. Поред тога, у оралној шупљини често се примећују гљивичне инфекције и значајно распадање зуба. Осим тога, постоје симптоми повезани са неисправним деловањем ексокриних жлезда, што се манифестује честим запаљењским промјенама у респираторном систему, слушном органу, гастроинтестиналном тракту и панкреасу. Јетра и слезина могу се увећати и функција бубрега се погоршава.

Суха такође утиче на мукозне мембране гениталија, које се манифестују хроничним и рекурентним запаљењима ових структура. Додатни симптоми код пацијената са Сјогреновим синдромом укључују општи замор, болове у зглобовима, субфебрилне услове, лимфаденопатију и дисфункцију езофагеа. Поред тога, развој лимфома је чешћи у току болести него код опште популације, што се може манифестовати губитком тежине, грознице, пнеумоније, осипа и увећаних лимфних чворова.

Препознавање Сјогреновог синдрома

Постоји много развијених критеријума за дијагнозу Сјогреновог синдрома, у свим њима је неопходно показати поремећај сузне сузе, суха уста, типичне промјене фрагмената слинавке жлезде које се посматрају у микроскопу након специјалног обојења ткива узетих од пацијента. Такође је важно показати присуство типичних анти-Ро или анти-Ла антитела у серуму.

Због мулти-симптоматске и сложене природе Сјогреновог синдрома, диференцијација треба узети у обзир многе болести у којима могу бити присутни било који симптоми присутни у Сјогреновом синдрому, а сваки симптом треба разматрати одвојено.

Болести сличног клиничког тока обухватају углавном неке вирусне инфекције, лимфом, фибромиалгију, пост-радиотерапијску терапију која се користи код лечења карцинома, промјене везане за старење тела или реакцију на трансплантацију органа.

Лечење Сјогреновог синдрома

Терапија Сјогреновог синдрома се углавном односи на симптоме из очију, очију очију треба заштитити од сушења. У ту сврху користе се препарати за вештачко сузење, гели, заштитна сочива и чаше. Такође је могуће блокирати одлив суза.

Лечење сувоће у оралној шупљини заснива се на примени средстава која стимулишу лучење пљувачке. Важан аспект је зубно лечење зуба, што је нарочито интензивно током Сјогреновог синдрома. Лечење других симптома зависи од тежине болести.

Артхритис се може лечити не-стероидним антиинфламаторним лековима, хлорокин (који се такође користи код пацијената са маларијом), а понекад и глукокортикостероиди (нпр. Код болести са астмом). (нпр. преднизон). Снажнији имуносупресивни лекови резервисани су за ретке форме са изузетно тешким клиничким током.

Прогноза са Сјогреновим тимом

Примарни Сјогренов синдром има различиту прогнозу, у зависности од тежине промена органа. Прогноза погоршава тешка пнеумонија, акутни панкреатитис и инфекције. Посебно су неповољни случајеви у којима се развијају лимфоми. Постоји ризик од очију ако симптоми нису правилно третирани.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*