Понекад се јављају идентични симптоми

Цхондровалциноза не показује никакве клиничке знаке. Понекад су симптоми исти као код напада уретре, али симптоми расту мало спорији и бол није толико озбиљна. Трајање такве пљачке је обично 1 дан до неколико недеља.

Најчешће се хондровалкиноза односи на зглобове колена, али може имати и другу локацију, укључујући и типичну за дну урата. Понекад се хондровалкинска болест јавља као хронични артритис, у облику сличном реуматоидном артритису или остеоартритису (у другом случају, болест може бити повезана са зглобовима, метакарпалним зглобовима, куковима, раменима, лактовима и зглобовима, сама болест је обично озбиљна ).

Понекад хондровалциноза, осим зглобова, укључује и лумбални део кичме и њен потез подсјећа на ојачавање спондилитиса. Штавише, абнормалности које се развијају из периферних зглобова могу да подсећају на промене које су проузроковане процесом оштећења страдања.

Дијагноза хондрокалцинозе

Основа за дијагнозу хондрокалцинозе је да покаже присуство кристала калцијум пирофосфата у споју течности узетих из зглоба окупираног процесом болести. Хроничне болести се дијагностикују на основу абнормалности у радиолошким прегледима зглобних зглобова. Посебни дијагностички критеријуми су развијени како би се, поред горе наведених промјена, обрадили клинички знаци акутног или хроничног артритиса.

Дијагнози хондрокалактинозе могу бити подстакнути абнормалностима које се налазе у додатним тестовима, претежно лабораторијским промјенама (понекад се повећава ниво мокраћне киселине у серуму у крви или је присутан реуматоидни фактор), абнормалности које се примећују у споју течности узетих од удруженог зглоба ( течност може бити млечно, благо крваво и упалне са типичним инфламаторним карактеристикама, кристали калцијум пирофосфата се налазе у седименту, често видљиви у гранулоцитној цитоплазми).

Осим тога, можете обавити тестове за снимање. Диференцијација треба узети у обзир уретерални фундус (понекад хондроцалциноза коегзистира са болестом), дегенеративне болести, реуматоидни артритис или тзв. „Реуматоидни“ артритис. Цхарцот зглобови и други услови са сличним клиничким симптомима.

Лечење и прогноза хондрокалцинозе

Третирање морског дна наводно се врши током самог напада и на хроничној основи. Симптоматски третман хондровалацинозе у случају болести подразумева уклањање ексудата из зглоба, што често доводи до прекида напада.

Поред тога, прилично добар терапеутски ефекат се добија након примене препарата из групе нестероидних антиинфламаторних лекова или колхицина орално. Побољшање клиничког стања пацијента може се такође постићи с испоруком дуготрајних глукокортикостероида.

Код хроничне болести хондрокалина, лечење је слично ономе код остеоартритиса.

Прогноза у хондровалкинози зависи од основне болести ако она коегзистира и доводи до развоја псеудо дна. У свом првобитном облику, прогноза је прилично успешна, јер болест не утиче значајно на животни век пацијената. Међутим, то доводи до постепеног погоршања функције локомоторног система, који је повезан са развојем трајне инвалидности и погоршањем квалитета живота пацијената са хондровалкинозом.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*