Понекад развијају болне симптоме

Због честог коегзистенције носних полипова са другим болестима, најчешћи симптоми основне болести су (често код пацијената са астмом, цистична фиброза, хронични синуситис или полипропилиди фиксног цилиарног синдрома). Нозна слузница, која је укључена у процес болести, може изазвати симптоме у облику опструкције носних канала. Појављује се повећана секреција и цурење из носа.

Пацијенти такође пријављују олфакторне и кијавичке поремећаје, као и запаљење и ножну нелагодност. Понекад се развијају симптоми болова, посебно када је процес запаљења интензивнији. Присуство патолошких створења у носној шупљини откривено је у прегледу пацијента.

У помоћним тестовима се често не јављају абнормалности, осим ако основна болест коегзистира, у ком случају се евентуалне промене односе на процес болести. Морфолошки, разликују се 3 облике полипа: едематозни, жлезасти и влакнасти. Једематска лезија састоји се од едематозног везивног ткива и мјешовитих жлезда (често са цистама), а обично је покривена непромијењеном слузокожом.

Жлезни полип обично садржи жлезде и велике цисте. Међутим, једематски полипи су најчешћи, а трећи тип лезије, влакнасти, чини само неколико процената свих полипса и третира се као опадајући облик активног процеса.

Препознавање носних полипа

Основа за дијагнозу носних полипова је присуство клиничких симптома код пацијента и идентификација абнормалности током испитивања тржишта – носни полипи су промене које се јављају у облику отока и испупчене носне слузокожице, сиве жуте, виси на носним каналима, у облику вреће.

Треба запамтити да код одраслих особа код којих историја болести показује рад у специфичним условима (челична индустрија, печење угљеника), једнострани назални полипи могу бити рани симптом неопластичних лезија.

Абнормалности које се посматрају са једне стране код деце могу такође указати на коегзистенцију церебралне киле. За тачну дијагнозу, потребно је извршити хистолошко испитивање погођеног ткива, како би се утврдило не само тип полипа, већ и да ли је промјена неутрофилна или еозинофилна, јер је третман различит у оба случаја.

Радиолошке слике синуса, компјутерска томографија, која је тренутно основни метод за одређивање промјена у погођеним подручјима, може се узети из додатних испитивања.

Лечење носних полипова

Лечење носних полипова базирано је на фармаколошким препаратима дати топично и генерално, као и на хируршке процедуре које укључују уклањање патолошких лезија из носне шупљине. Избор терапије зависи од морфолошке слике (врсте) полипа, површине погођеног ткива и присуства придружених стања.

Локални кортикостероиди се користе код пацијената са еозинофилним полипима са нетолеранцијом до аспирина, астме, алергија и ринитиса. Невутрофилни полипи, с друге стране, се лече хируршки – измијењена мужна мембрана бочних синуса носа се уклања, уз могућност стварања дренаже ових синуса. Употреба кортикостероида је контраиндикована у случају полутупа неутрофила.

Комплетна блокада носа и присуство великих промена у бочним синусима су индикације за хируршки третман, без обзира на врсту полипа. Поред хируршког искуства, лекар који лечи треба да демонстрира знање о алергологији и клиничкој имунологији.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*