Подкутана Евроазијска толерантна варијанта

Субкутна варијација лупус еритематозуса карактерише појава тумора у поткожном ткиву. Кожа која покрива абнормалност не може се мењати или може подсећати на клинички лупус еритематозус. На дермално-епидермалној граници (осим тога, у васкуларним зидовима) присутни су имуноглобулински наслаге и комплемент.

Симптоми субкутане варијације лупус еритематозуса

Основне лезије коже су тумори лоцирани у поткожном ткиву који, када се увлаче, остављају трајне депресије и деформације. Подкутана варијанта лупус еритематозуса обично се налази на лицу, рамену и бутини, а то се мање чешће на задњици и у пределу сакралне кичме.

Лезије коже често прате ограничен број лупус еритематозуса, а обично су присутни клинички знаци из других система и органа. Понекад је потребно посматрати у правцу развоја системског еритематозног лупуса.

Детекција субкутане варијанте лупус еритематозуса

Подкутана варијација лупус еритематозуса дијагностикује се на основу клиничких карактеристика посматраних абнормалности коже и типичне локације. Поред тога, важно је обавити имунопатолошки преглед погођених ткива и показати одређене имунолошке особине болести.

У диференцијалном процесу субкутане варијанте лупус еритематоза, неопходно је узети у обзир запаљења подкожних ткива, која се јављају на различите позадине, нпр. у вези са панкреатитисом. Поред тога, нодуларни васкулитис мора бити искључен.

Лечење субкутане варијанте лупус еритематозуса

Основни препарати који су високо ефикасни у лечењу субкутане варијације лупус еритематозуса су анти-маларијални агенси. Током њиховог коришћења тумори брзо нестају.

Ако генерализовани еритематозни лупус коегзистира са субкутаном разноликошћу лупус еритематозуса, истовремена примена глукокортикостероида код монотерапије или у комбинацији са препаратима који слаби одговор имунолошког система (имуносупресивни агенси) је неопходан.
Мариусз Кłос

READ  Контактни дерматитис
Mira Bojević
About Mira Bojević 147 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*