Пацијенти пријављују болове кости и зглобова

Клинички симптоми бубрежне остеодистрофије нису типични и појављују се касније током хроничне бубрежне инсуфицијенције. Пацијенти пријављују бол у костима и зглобовима, мишићну слабост и свраб коже.

Понекад постоје симптоми акутног артритиса или руптуре тетиве без коријенског узрока. Како болест пролази, примећују се деформације костију и патолошки преломи.

Акумулација калцијумових соли у очима доводи до поремећаја вида, коњунктивитиса и акумулација ових соли у бубрезима је одговорна за прогресију хроничне бубрежне инсуфицијенције. Понекад се код пацијената (прстију, бутине, задњицу) јавља некроза ткива услед лиминга артериола.

Дијагностичке студије показују повишене нивое фосфата, магнезијума и спуштених нивоа калцијума. Алуминијумска остеопатија је повезана са анемијом и менталним симптомима.

Дијагноза бубрежне остеодистрофије

Дијагноза бубрежне остеодистрофије указују симптоми остеоартикуларног система код пацијената са хроничном бубрежном инсуфицијенцијом. Потребни су лабораторијски тестови калцијум-фосфорног метаболизма.

Слика рендгенских костију и органа абдоминалне и шупљине шупљине, сцинтиграфије костију, денситометријског прегледа и квантитативне рачунане костне томографије су корисни. Биопсија илијачног диска и преглед ткива у микроскопу могу бити одлучни.

Лечење бубрежне остеодистрофије

У лечењу бубрежне остеодистрофије важно је елиминисати узроке болести, па је циљ да се нормализује функција паратироидизма (лечење хиперактивности у облицима са убрзаном трансформацијом костију и стимулацијом паратироидизма код адинамичне болести костију), заустави излагање глине и смањити ниво у серуму крви помоћу дефероксамина. Остеомалантни третман је обезбеђен витамином Д. У случају дијализних скрепера неопходна је трансплантација бубрега.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*