Оштар холинергични синдром

Анксиозност и агитација се јављају код пацијента. Због прекомерне активности мускаринских рецептора, развија се црвенило коже, стеноза зенице, поремећаји вида и саливација. Прекомерна бронхијална секрета може изазвати едем плућа.

Поред тога, јављају се и бронхијална контракција, кашаљ, краткоћа даха, кидање и прекомерно знојење. Присутан је гастроинтестинални бол, дијареја. Појављују се непознавање мокрења и покрета црева. Поред тога, срчани утицај успорава.

Као резултат прекомерног узбуђења, симптоми као што су тремор и мишићна слабост примећују се унутар рецептора никотина све док мишићи нису потпуно парализовани, што представља ризик од респираторне инсуфицијенције. Осим тога, крвни притисак се повећава, а срчана фреквенција убрзава.

Препознавање акутног холинергичког синдрома

Типични клинички симптоми акутног холинергичког синдрома олакшавају правилну дијагнозу. Понекад се могу појавити сумње уколико преовладавају симптоми повезани са прекомерном стимулацијом рецептора никотина.

Важно је разликовати акутни холинергични синдром са кардиогеним плућним едемом, оштећењем токсичних зрачних путева од иритационих гасова и Astma јер се код ових болести појављује диспнеја, али је повезан са прекомерном бронхијалном секрецијом и бронхијалном контракцијом акутног холинергичког синдрома.

Штавише, слабост мишића може да подсећа на то што се налази у мишићном тумору или псеудо-градском синдрому, стога је неопходно извршити диференцијалну дијагностику узимајући у обзир те услове. Осим тога, колија и дијареја могу довести до сумње на акутне гастроинтестиналне болести.

Лечење акутног холинергичког синдрома

Лечење холинергичког синдрома треба обавити у интензивном болничком окружењу. Неопходно је континуирано праћење основних животних параметара, тј. Срчани утицај, брзина дисања и вредности крвног притиска.

Тешки респираторни поремећаји захтевају интубацију да би олакшали усисавање прекомерне количине бронхијалне секреције и, ако је потребно, механичку вентилацију плућа у тешким респираторним условима. Контраиндикован је за употребу лекова као што су морфин, аминопилин, теофилин, глукокортикостероиди или фуросемид.

READ  Дивертикулоза Дебели црева

Основни агенс који се користи у холинергичком синдрому је атропин примењен интравенозно или интрамускуларно. Дозу треба поставити тако да се бронхијални садржај мора екстраховати не чешће него једном на сат.

Срчани утицај ће бити већи од 80 откуцаја у минути. Прекомерна суша у мукозним мембранама и пулс од више од 120 откуцаја у минути су доказ превеликих доза атропина.

Од других препарата коришћен је тзв. Холинергични синдром. Реактори ензима ацетилхолинестеразе, који се користе када се симптоми болести јављају као последица тровања органофосфатима, пестицидима или ратним гасовима. Међутим, често је коришћење ових лекова повезано са појаве нежељених ефеката, нарочито оштећења јетре у јетри.

Остали лекови понекад укључују диазепам, који има смирујући и антиконвулзивни ефекат, и адреналин ако се значајно повећава бронхијална контракција.

Прогноза у акутном холинергичком синдрому

Цхолинергични синдром, који се развија након тровања фармаколошким препаратима, има блажи и краћи курс од оног који се јавља у случајевима тровања органофосфорним једињењима, пестицидима или ратним гасовима. Озбиљност симптома зависи од токсичности једињења и количине запаљене супстанце.

Рана смрт је често узрокована респираторним или миокардијалним неуспехом током срчаног застоја (брадикардија). Примијењени третман је повезан са повољном прогнозом и често брзим побољшањем клиничког стања пацијента.

Mira Bojević
About Mira Bojević 147 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*