Они су типични за тип ИИИ ХиперLipoProтеинемии

Жуте грудвице су лезије коже које прате дуготрајно повећање нивоа липида у серуму. Абнормалности коже се јављају у облику жутих нодула различитих облика и величина.

Жути клапови настају услед апсорпције липида макрофагама, што резултира стварањем тзв. „Крвних угрушака“. ћелије пене и гигантске ћелије. Болест коегзистира са различитим променама унутрашњих органа и метаболичких абнормалитета.

Симптоми жутих облака

Жути капци су обрубљени и имају прилично меку текстуру, у облику жутих капака. Они су праћени хиперLipoProтеинемијом типа ИИ, ИИИ и ИВ.

Жути ножеви чворова карактерише куполаст облик и различите величине (понекад су значајне). Њихова локација је обично око колена, лакта и других зглобова, такође смештених на рукама, стопалима или задњицу.

Ова варијанта болести се симетрично дешава на обе стране, развија се полако и не нагиње спонтано нестати. Прати га хиперLipoProтеинемија типова ИИ, ИИИ и ИВ.

Жути свлачионице су фино жуте свлачионице које се првенствено шире на задњицу и удове. Промене се дешавају изненада и повезане су са повећаним нивоима триглицерида у серуму.

Жуте линијске гомиле руку су жућкаста дисколорација са линеарним аранжманом, који се налазе углавном на длановима руку, нарочито у зглобовима коже. Они су типични за тип ИИИ хиперLipoProтеинемије.

Жуте тетиве су најчешће лезије које се развијају у Ахиловој тетиви и на дорзалним површинама прстију. Кожа не показује изразито жућкасто бојење. Овај облик болести се најчешће налази у типовима ИИ и ИИИ хиперLipoProтеинемије.

Дијагноза и лечење жутих брадавица

Жуте грудвице се дијагностикују на основу типичног изгледа лезија и њихове специфичне локације када се пронађе абнормални ниво одређених серумских липида. Одређивање праве дијагнозе обично није тешко.

Терапија се заснива првенствено на одговарајућој дијети и на примјени фармаколошких препарата снижавајући ниво холестерола или серумских триглицерида, у зависности од облика хиперLipoProтеинемије.

Мјере ће бити укључене тамо гдје није постигнуто клиничко побољшање упркос адекватној исхрани. У терапији су коришћени фармаколошки агенси који су смањили холестерол и синтезу триглицерида, регулисали метаболизам липида и лек који садржи никотинску киселину.

Прогноза у жутим грудима

Прогноза у жутим грудима зависи од тога да ли процес болести укључује укључивање унутрашњих органа и промене метаболизма.

Гојазност и подложност дијабетесу захтевају додатни третман у исхрани са ограниченим уносом угљених хидрата, уносом хране и уносом холестерола (такве тенденције су обично повезане са ИИИ, ИВ и В варијантама хиперLipoProтеинемии).

Код неких пацијената, прогноза зависи од коегзистенције болести коронарне артерије и атеросклеротских лезија.
Мариусз Кłос

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*