Одгођена сексуална сазревања

Детекција смањених нивоа серумских гонадотропина код пацијената са одложеним сексуалним сазревањем током лабораторијских тестова омогућава дијагнозу хипогонадотропног хипогонадизма.

Хипогонадотропни хипогонадизам је повезан са неуспехом унутрашњих сексуалних органа да обављају одговарајућу функцију током пубертета због недостатка гонадотропина. Узроци могу бити: хипотензија хипофизне жлезде мултихормоналног или изолованог карактера која се односи само на гонадотропине, туморе хипоталаму-хипофизног региона, неке хромосомалне поремећаје.

Пријављују се и развојне абнормалности централног нервног система, у виду оштећења центара мозга и хипоталамуса или хипофизне хипофизе (на примјер, абнормалности у централном нервном систему). Ризик од развоја касне сексуалне адолесценције такође може бити ограничен развојем системских хроничних болести или прекомерне физичке активности код дјевојчица, као и анорексијом и високим нивоом потхрањености (нпр. Током системских болести, хроничних болести или прекомерне физичке активност код дјевојчица).

Препознавање одложеног пубертета

Током дијагностичког процеса треба сакупљати одговарајућу и свеобухватну медицинску историју, прегледати екстерне гениталне органе, као и коштану старост пацијента процијењеног на основу рентгенских слика левог зглоба.

Лабораторијски тестови такође треба обавити (морфологија крви, генерални тестови урина, лабораторијски тестови за концентрацију гонадотропина и ТСХ хормона, пролактина, као и код дјечака – тестостерона и код дјевојчица – естрадиола). У случају повећаних нивоа гонадотропина, генетски и визуелни преглед карлице врши се у мањој карлици (ултрасонографија на почетку, или компјутерска томографија или магнетна резонанца у каснијој фази).

Ако се смањи концентрација гонадотропина у лабораторијским тестовима, врши се такозвана „концентрација гонадотропина“. тестови који индукују хормоне и слике главе (компјутерска томографија или магнетна резонанца).

Лечење одложеног пубертета

Уставно одложени раст и развој не захтевају никакав третман. Важно је објаснити пацијенту да ће развој бити тачан, само са одлагањем. Ако момци без адолесценције имају ниске стопе раста и ово је значајан психолошки проблем, тестостерон се може користити 3 месеца како би се убрзао пубертет и повећао стопа раста. Девојчице (веома ретко) могу се третирати са естрогенима.

READ  Квас-повишене инфекције коже, слузнице и нокте

Хипогонадални хипогонадалфизам третира се сексуалним хормонима, који недостају у организму. Код дјевојчица, терапија почиње са малим дозама естрогена које се примјењују перцепцијом и постепено повећавају дозе. Менструално крварење је индикација за додатну терапију уз додавање прогестогена, али не пре шест месеци од почетка примјене естрогена. С друге стране, тестостерон са продуженим дејством се користи код дечака.

Хипонадотропни хипогонадизам се такође третира сексуалним хормонима. Поред тога, код дечака, добар терапеутски ефекат се јавља уз истовремену употребу хорионског гонадотропина или хуманог менопаузног гонадотропина (првенствено повећање запремине тестиса).

Хроничне болести које узрокују узастопне сексуалне адолесценте и поремећаје раста морају се адекватно третирати, а неухрањеност и кахексија морају бити спречени. Ако хроничне болести захтевају гликостероиде и пацијент има одложено сексуално сазревање, доза стероида треба смањити колико год је то могуће, уз најбоље могуће терапеутско дејство на третирану хроничну болест.

Mira Bojević
About Mira Bojević 147 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*