Не постоје посебно развијени Критерији за признавање.

Током орбитопатије штитне жлезде примећују се запаљене промене у мишићима које померају очну јајцу и околно везивно и масно ткиво. Величина очних мишића може се повећати чак неколико пута због отока и касније стеатозе и фиброзе ових ткива. Најчешће, процес болести се тиче једноставних мишића: горњи и доњи.

Развој посматраних промена резултира малигним егзофталом (преко 27 милиметара), што доводи до трајног оштећења очију.

Штитна орбитопатија се обично манифестује са појавом хипертироидизма или одмах после ње (у року од 18 месеци), чешће се посматра пре почетка, без хипертиреозе или са хипотироидизмом штитне жлезде.

Штитна орбитопатија је најчешћа у оба ока, понекад се у студији налазе једнострани егзофталоми, али заправо запаљен процес је присутан иу другом оку, али је глатко и није тако тешко.

Пацијенти са орбитопатијом штитне жлезде често додатно жале на болове око, опекотине и двоструког вида. Резултат развоја неправилности је тешко свакодневно функционисање, снижавање самопоштовања и слабљење међуљудских контаката.

Дијагноза орбитопатије штитне жлезде

Код пацијената са дијагнозираном Гравес-Баседовом болестом и хипертироидизмом, није тешко одредити дијагнозу орбитопатије штитне жлезде; У ту сврху се врше клинички и додатни прегледи, који не представљају велике проблеме у тумачењу. Не постоје посебно развијени критеријуми за признавање.

Код диференцијације орбитопатије штитне жлезде, треба узети у обзир хипертироидизам без орбитопатије (готово увек очни симптоми примећени у његовом повећаном току).

Ротокозни екосфтхалмос видљиви са једне стране могу се развити као резултат орбиталних лимфома и метастаза канцера у том подручју. Тумор претпостављене орбиталне шупљине (гранулома) ретко је узрок једностране болести.

Лечење орбитопатије штитне жлезде

Терапија тироидне орбитопатије може се применити на основу интензитета лезија и активности запаљеног процеса у орбиталним ткивима. Није могуће излечити болест ако нема терапије за хипертироидизам током Гравесове и Базовове болести.

Ако дође до повећане активности тироидне жлезде, симптоми тироидне орбитопатије могу спонтано да се смањују. Посебно интензиван третман је неопходан ако постоји притисак на лезије на визуелном нерву или аномалије на рожњачи.

Код терапије орбитопатије штитне жлезде, важно је локално лечење које спречава настанак чирева рожњаче.

Методе које се користе код орбитопатије штитне жлезде укључују глукокортикостероиде (терапија треба започети рано, на стадијуму активне упале), орбитално зрачење (као комплементарни метод управљања, радиотерапија је сигурна, једина контраиндикација је промена у очима изазваној дијабетесом, јер постоји могућност погоршавања процеса болести након лечења) и хируршких метода (као једино решење за развој трајних орбитопатских компликација, често изведених у више фаза, подразумева уклањање вишка ткива из тела).

Прогноза орбитопатије штитасте жлезде

Тироидна орбитопатија, која се не лечи, може гасити спонтано без остављања трајних последица, нарочито у благим случајевима. Прогноза је много боља када се обезбеди ефикасан третман хипертироидизма.

Mira Bojević
About Mira Bojević 132 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*