Најчешћи лекови који изазивају болести

Симптоми лупус еритематозуса обично се јављају изненада. Превладавају мишићне и зглобне болести и општи симптоми (нпр. Бол у зглобовима). Главни разлози за то су: лоше расположење, умор, грозница, главобоља, недостатак апетита. Најчешћи лек који узрокује болест – процаинамид – доводи до развоја запаљења серумске мембране (плеурисија, перикардија или перитонеум).

Понекад лупус лупус се изводи са значајно интензивираним лезијама коже. Штавише, симптоми су слични онима који су примећени током системског еритематозног лупуса. Оне могу утицати на различите органе и системе. У току болести могу се укључити бубрези, централни нервни систем и гастроинтестинални тракти, а такође се могу развити и неспецифични симптоми.

Лабораторијске студије код пацијената са еритематозом лупуса углавном не показују промене у морфологији крви и ријетким абнормалностима карактеристичним за гломерулонефритис (углавном након пенициламина, хидралазина или дихидралазина).

Серумска антитела на хистоне могу се наћи код пацијената који узимају неке лекове, али то није карактеристичан знак, пошто сличне промене у крви примећују системски еритематозни лупус и обично су праћене присуством других антитела на своја ткива.

Дијагноза лупус лупус еритематозуса

Дијагноза болести лупуса заснива се на потврђивању клиничких симптома са позитивном историјом примене фармаколошких препарата, што може узроковати лупус лезије.

Важно је питање да велики број лекова може довести до развоја болести, тако да, поред најчешћих, треба узети у обзир и друге фармаколошке препарате које је пацијент преузео.

Дијагноза лупусове болести потврђује повлачење лезија, које се јавља код већине пацијената након повлачења дроге за које се сумња да је изазвало лупус еритем. Аномалије помоћних тестова нису битне, јер се често не примењују никакве промене и ако се јављају, они немају карактеристике типичне за лупус паренхим.

У диференцијацији треба узети примарни системски еритематозни лупус, који се јавља независно од узиманих лекова, као и других болести везивног ткива са сличним клиничким и лабораторијским симптомима.

Лечење улкуса лупуса

Лупусова терапија индукована лијековима заснива се на прекиду фармаколошких препарата који узрокују или су сумњиви да изазивају болест.

У већини случајева, симптоми нестају потпуно након неколико дана без остављања трајних промена у телу. Понекад постоје индикације за употребу нестероидних антиинфламаторних лекова или препарата за лијечење маларије (хлорокин).

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*