Најчешћи алергени су Биалка Млека Кровиего (кравље млеко).

Генерално, непожељне нетоксичне реакције хране подељене су на алергије на храну, интолеранције у храну и псеудо-алергије (док су токсичне реакције повезане са дејством тровања храном). Алергија на храну је стање у којем су симптоми повезани са имунолошким механизмима.

Појава ове врсте алергије зависи од м. између осталог од генетских фактора, који имају тенденцију да изазивају симптоме, али и од хранљивих материја, нарочито протеина. Други фактори погодни за развој болести укључују повећану концентрацију имуноглобулина класе Е, храњење дјетета од рођења производима крављег млека, гастроинтестиналне инфекције (вирусна и бактеријска дијареја) и услови имунодефицијенције.

Најчешћи алергени су протеини крављег млека, као и јаја, брашно, риба, ораси и соја. Карактеристична карактеристика алергије на храну је његова разноликост у смислу клиничких знакова и прогресије.

Симптоми алергије на храну

Гастроинтестинална алергија се манифестује у болестима различитих органа и система (не само изазивајући промене у вези са гастроинтестиналним трактом). На кожу је погођена осипна карактеристика атопијског дерматитиса, уртикарије и васкуларног едема – разноликост промена је изванредна. Astma, хронични ринитис, инфекције средњих уха и друге болести могу се појавити у респираторном тракту.

Абнормалности у гастроинтестиналном тракту углавном се манифестују хроничном дијареју, колитисом или тзв. „Колитисом“. еозинофилна болест црева. Друге манифестације могу укључити животно-опасан анафилактички шок са пуним скупом карактеристичних симптома, као и психолошко-неуролошки проблеми као што су мигрена, поремећаји спавања, емоционалне дисфункције.

Симптоми алергије на храну могу се развити за неколико минута или са одлагањем од 1-2 сата након ингестије алергијске хране. Први симптом обично сврби у устима и грлу. Пацијенти често потцењују симптоме који одмах прате симптоми у гастроинтестиналном тракту (дијареја, повраћање, бол у стомаку), кожу или респираторни систем (кијање, хрипавост, бронхијална контракција).

READ  Форум за интерне болести

Детекција алергије на храну

У дијагнози алергије на храну, важна је породична историја атопијских болести. Испитивање пацијента указује на појаву симптома алергије, дерматитиса. Осим тога, кожни тестови играју важну улогу у дијагностичком процесу (код дојенчади могу бити фалсификовани).

Међутим, једини коначни тестови су провокативни тестови који се састоје у уклањању штетног производа из хране у трајању од 4 недеље, све док симптоми не нестану и поново га уводе у малим количинама (због ризика од настанка тешке алергијске реакције , такви тестови морају бити обављени у болници).

Диференцијација алергија на храну узима у обзир интолеранцију лактозе, висцералну болест, запаљење црева, синдроме малабсорпције, синдром иритабилног црева, анатомске дефекте црева и разне болести које се јављају имунолошким недостацима и ослабљен имунски одговор тела.

Третман алергије на храну

Основни принцип у третману алергије на храну је успостављање дијагнозе, која би требало да буде недвосмислена, јер је употреба елиминације исхране, као основни метод лечења и превенције поновног појаве болести, тешка, оптерећена и често повезана са високи трошкови таквог третмана.

Исхрана понекад може довести до неухрањености код деце и деце. Код новорођенчади се умјесто млека користе хипоалергенски казеин или хидролизати сурутке. Козје млеко не треба дати. Такође је грешка у елиминисању многих намирница осим ако нема јасних индиција да то учините. Лијек по избору у случају анафилактичке реакције је адреналин.

Анти-хистамини имају неке позитивне ефекте на кожу и усне симптоме, али се не требају користити као суппрессант за анафилаксе када се исхрана не прати. Још није доказано да имунотерапија са алергенима хране олакшава симптоме алергије на храну.

Превенција алергије на храну

Ако дојиље дојде показују симптоме алергије на храну, мајци треба прво добити елиминативну исхрану (углавном млеко, јаја и ораси треба искључити). Ако болест настави, формулама са високом стопом хидролизе протеина треба дати дојенчад.

READ  Прелазни хемијски напади

У породицама са високим ризиком од атопијских болести, децу треба само дочекати пола године (ако то није довољно, треба их хранити хипоалергенским производима), а током периода дојења мајке треба елиминисати јаке алергене из своје исхране.

Чврста храна се уведе тек након што је беба завршила 6. Могуће је укључити кравље млеко тек након следеће половине године, а на јаја, рибе и ораси када је дете старије од 2 године. Изложеност дјеце инхалационим алергенима такође треба смањити (нпр. Смањењем изложености дјеце инхалационим алергенима). цигаретни дим, кућна прашина, кућна коса).
Мариусз Кłос

– Педијатрија „, едукативне науке. Кристина Кубицка, Ванда Кавалец, ед., ПЗВЛ Медицал Публисхинг Хоусе, Варшава.
– Алергологија, Ниелс Мигинд, Роналд Дахл, Сорен Педерсен, Кристиан Тхеструп-Педерсен, ед. издање пол. Јерзи Крусзевски, Војциецх Силни, ед.

Mira Bojević
About Mira Bojević 147 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*