Мишеви такође подлежу дробљењу и исхемији

Узрок прелома карлице може бити изненадна и снажна контракција мишића (тзв. „Грч“). преломи), повреде типа дробљења и индиректне повреде, нпр. када скачете са висине. Прекиди се манифестују спонтаним болом унутар оштећеног подручја.

Симптоми се погоршавају када покушате да се крећете. Када се преломи померају, појави се симптом скраћеног доњег удова на страни померања и деформације општих карличних контура. Поред тога, пацијенти имају потешкоће у покретљивости различите тежине. Тешке облике прелома прате васкуларна оштећења и губитак крви, који се крећу у ретроперитонеални простор који даје знаке шока.

Постоје сљедеће врсте прелома карлице: сложени преломи пелвичног прстена, фрактуре кука ацетабулума, прелом костију (авулсион), преломи колчета колка и фрактуре изолованих прелома.

Сложени преломи карличног прстена

Сложени преломи карличног прстена узроковани су повредом која дјелује директно или индиректно преко силе пренете доњим удовима у карлицу. Посебна врста карличне повреде ове врсте је Малгаигнов прелом, где се карлични прстен ломи на два места.

Одвојена половина карлице се креће нагоре, заједно извлачењем удова, што га скраћује на страни прелома. Уопштено говорећи, најсложеније повреде карлице су опасне, пошто постоји огроман губитак крви, опсежна оштећења меког ткива и перитонеални хематом. Мишеви су такође срушени и исхемични.

Поред тога, могу се развити и друге озбиљне компликације – оштећење уретре, бешике, великих крвних судова и гениталног тракта, што представља озбиљан ризик за здравље или живот пацијента. Лечење таквих прелома састоји се пре свега у изласку из шока. Крвављење мора бити контролисано, што је често тешко због величине васкуларног оштећења и крварења са различитих места.

Индикација за операцију је опасна компликација, нпр. Пропаст мокраћне бешике. Тек након што је шок био затворен, могу се предузимати даља дијагностичка процедура у виду тражећа повреда унутрашњег уринарног тракта и великих артерија. Уринарну бешику се мора испразнити кроз стални буллоус катетер пре него што се може извршити корекција лома карлице.

Прекиди у подлактици

Прекиди у подлактици могу бити узроковани и директним или индиректним повредама. Такви преломи су обично праћени опсежним оштећењем меког ткива и ретроперитонеалним хематомом који произлазе из ексудације крви са посуда оштећених током трауме. Сам зглоб зглобова је деформисан, структура ацетабулума је оштећена, а спужваста супстанца кости длаке је дробљена.

Такво стање се манифестује болом у куковима, немогућност ходања, неједнаких удова са скраћеном страном фрактуре. Коњ је постављен у патолошку позицију. Лечење прелома са малим помицањем заснива се на употреби специјалног екстракта скелета у трајању од 2-3 месеца.

Важно је запамтити о раном почетку и редовној рехабилитацији зглоба кука тако што ћете га савијати од првог дана. Када се таква процедура изкаже као неефикасна, операција треба обавити (међутим, хируршко лечење не гарантује спречавање даљих компликација у виду трајног оштећења ацетабулума). У значајном делу болесника, болесни зглоб би требало замијенити потпуном протезом кука у будућности.

Други преломи карлице

Прекршаји костију (преломи авлије) брзо расту и не остављају трајне компликације. Њихов третман је заснован на ограничавању шетње и у случају теже форме треба да останете у кревету 2-3 седмице. Међутим, преломи плућа (без укључивања зглобова или сакроилиака) обично су резултат директне повреде и обично не представљају велики здравствени ризик ако се преломи раде мало, а третман је да остане у кревету у току једног месеца .

Изоловани преломи прстовног вешања (једнострани преломи стабљике или траве кости) третирају се лежећи и затим ослобађају удове са стране штете помоћу метака.
Мариусз Кłос

– Приручник за хирургију за студенте, ед. Јана Фибака, ед. ПЗВЛ Медицинска издавачка кућа, Варшава.
– Трауматологија локомоторног система „, ед. Доната Тилман и Артур Дзиак, ед.

Mira Bojević
About Mira Bojević 132 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*