Контактни дерматитис

Контакт дерматитис карактерише свраб, бол или гори. Промене у облику еритема и мехурића, које нису јасно одвојене од животне средине, појављују се на кожи. Осим тога, кожа се ољушти. У акутним облицима, обично након контакта са тешком иритантом или високом концентрацијом алергена, симптоми се брзо развијају на површини коже која је изложена супстанци.

Доминантне промене су пликови на подлози еритема. У хроничним условима који су резултат краткотрајног и неосетљивог контакта са факторима, симптоми болести нису веома узнемирујући, на подлози еритема постоје грудвице, а сам епидерм је сув и пилинг.

Пацијенти са променама у кожи руку или стопала могу доживети бол у току болести због спонтаног пуцања коже. Из додатних истраживања примењено је само коришћење такозваних „бесплатних енергетских уређаја“. љуспице које садрже дати агенс који узрокују промене у кожи и посматрају ли да ли ће то довести до развоја лезија типичних за контактни дерматитис.

Дијагноза контактног дерматитиса

Дијагностички процес почиње са клиничком историјом која узима у обзир време првих промена на кожи и однос према вашем професионалном раду или контакту са одређеним предметима, који могу укључивати супстанце које узрокују развој контактног дерматитиса.

Треба запамтити да се болест развија након 1-3 дана након излагања алергену, али у случају иритативних фактора овај период може се продужити и на неколико мјесеци, ако се бавимо слабом, али честим излагањем. Поред тога, присуство контактног дерматитиса или других алергијских стања код чланова породице може бити важан део историје болести.

Приликом испитивања пацијента узимају се у обзир локација и интензитет промена, као и њихов облик (често указују на локални утицај брава, дугмади и накита). Тестови флаке су једини метод потврде дијагнозе.

Они указују на специфичну хемикалију која узрокује кожне лезије након директног контакта. У диференцијацији се узимају у обзир и други услови коже (нпр. Услови коже, итд.). Атопијска запаљења, екцем (нпр. Атопијска атеросклероза, мане екцема, себороични екцем или миокоза стопала).

Лечење контактног дерматитиса

Основни ток акције је елиминисање, колико је то могуће, изложености хемијским агенсима који изазивају контактни дерматитис. Од фармаколошких средстава гликостероиди се примењују локално на кожи, у зависности од тежине лезија, користе се стероиди различите чврстоће.

У врло тешким облицима болести, која се јавља са значајном тежином болести или са укључивањем великих површина тела, може се узети у обзир системска примена гликостероида (у овом случају орално), нпр. преднизон у одговарајућим дозама. Поред тога, коришћене су астрингентне компресе (суха кожа и смирење свраба) и хидратантима са високим садржајем масти.

Фототерапија се може узети у обзир у случају неуспјеха или контраиндикација. Анти-хистамини се користе орално и неки препарати се користе локално како би се смирио пруритус.

Прогноза у контактном дерматитису

Контактни дерматитис је обећавајућа болест, под условом да се хемијски агенси елиминишу или је излагање знацајно смањено (симптоми нестају у цак и пола пацијената). У другим ситуацијама болест се ретко излечи.

Поред тога, промене које се јављају у близини руку су повезане са неповољном прогнозом. Штавише, секундарне бактеријске и гљивичне инфекције коже могу довести до развоја компликација, што знатно погоршава прогнозу у контактном дерматитису.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*