Комплекс не-афироидних поремећаја који се воде са Еутхироидисм

Комплекс екстраваскуларних поремећаја са еутиреоидизмом је резултат абнормалног периферног метаболизма тироксина, што је резултат смањења или повећања активности одређених ензима укључених у овај процес.

Узрок екстраваскуларних поремећаја са еутиреоидизмом може бити запаљенске супстанце (цитокине) које се излучују ћелијама инфламаторне реакције, ослобођене од ткива специфичних за болести.

Осим тога, слободне масне киселине и друге супстанце које потичу од оштећених или подоксидизованих структура инхибирају везивање тироидних хормона на тхиреоглобулин, што доводи до екстраваскуларних поремећаја.

Постоји низ услова који се могу јавити са таквим абнормалностима, нпр. озбиљна неухрањеност, ментална анорексија (анорексија нервоса), цироза, отказивање бубрега, инфаркт миокарда, болести плућа праћене хроничном хипоксијом.

Такође могу се појавити заразне болести, сепсе и малигни тумори са екстраваскуларним поремећајима. Сличне абнормалности се примећују и након тешких повреда, трансплантација коштане сржи или током периода фетуса.

Дијагноза екстрафизичких поремећаја са еутиреоидизмом

У дијагностичком процесу синдрома екстраваскуларног поремећаја са еутиреоидизмом, неопходно је одредити нивое укупних и слободних тироидних хормона (тироксин и тријодотиронин), као и ТСХ концентрацију и, ако је могуће, ниво такозваних „тироидних хормона „. обрнути тријодотиронин (рТ3).

У пракси, ови хормонски тестови нису неопходни, јер се не примјењује посебан третман синдромима екстраваскуларних поремећаја са еутхироидисмом. Истраживање је корисно само за разликовање са другим болестима штитне жлезде.

Током периода опоравка примећује се привремени пораст ТСХ, што може бити погрешно због хипотироидизма.

Диференцирање у овим случајевима је одређивање концентрације рТ3 (низ екстрафизичких поремећаја са еутиреоидизмом карактерише висок ниво ове супстанце, за разлику од хипотироидизма, где је концентрација рТ3 ниска).

Лечење синдрома омотичног поремећаја

Најважнији третман екстраваскуларних поремећаја са еутиреоидизмом је лечење основне болести, што доводи до развоја абнормалности. Преовлађујуће мишљење је да је овај синдром резултат адаптације система на озбиљну болест.

Администрација хормоналних препарата (тироксин или три-јодотилмонин) није препоручљива и чак може бити штетна.

Прогноза екстраваскуларних поремећаја са еутхироидизмом у синдрому

Прогноза екстраваскуларних поремећаја са еутиреоидизмом у синдрому зависи углавном од основне болести и може бити озбиљна код тешких болести.

У ниском Т3 синдрому, хормонске абнормалности се нормализују како се пацијент побољшава и регенерише здравље. Низак Т3 и Т4 синдром се јавља у веома тешким условима и представља неповољан прогностички индикатор. Висока морталитета је углавном због ниских нивоа тироксин хормона (Т4).

Mira Bojević
About Mira Bojević 136 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*