Интрамускуларни хематом

Контузија мозга и интрацеребрални хематом често су комбиновани и спадају међу најчешће дијагностициране посттрауматске повреде мозга. Контузију карактерише пролијев едем можданих ткива и малих хеморагичних лезија. Ове епидемије се јављају на месту на којем се примењује стимулус трауме и може се јавити иу супротној хемисфери као резултат привременог померања можданих ткива узрокованих траумом.

Интрацеребрални хематом значи да постоје веће епидемије крварења. Бруисинг и хематом скоро увек коегзистирају са тресењем мозга. Стога, симптоми су: губитак свести, мучнина, повраћање и главобоља. Клинички ток церебралне контузије и интрацеребралног хематома је тежи, пошто се примећују фокални неуролошки симптоми. Постоје проблеми са циркулацијом и дисајним путевима узроковани оштећењем можданог стабла. Појављују се поремећаји као што су анксиозност, дезориентација, халуцинација.

Код старијих особа, промене личности и деменција могу постати трајни. Бруисинг и хематоми доприносе хемиплегији и поремећајима говора, мирису и оштећењу оптичког нерва, као и на инернацију која снабдева мишиће који померају очну јабучицу.

Лечење мождане контузије и интрацеребрални хематом

Контузија мозга не захтева специјалистичку терапију. Ткива које су оштећене пролазе спонтана некроза и крв се апсорбује. Само услови са значајним едемом захтевају одводњавање. У већим интрацеребралним хематомима се врши хируршка евакуација његовог садржаја. Епилептички третман је профилактички укључен, с обзиром да напредовање промјена у мозгу може довести до напада, што често доводи до удара који угрожавају живот.
Мариусз Кłос

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*