Инфекције цитомегаловируса

Цитомегаловирус (ЦМВ) је вирус херпеса. Карактеристично је да они узрокују повећање ћелија, а њихове цитоплазме садрже алкалне, упијајуће интервенције. У плућном облику укључене су плућне алвеоларне ћелије које се зову макрофаги.

Постоји много механизама преко којих може доћи до преноса вируса. Урођена болест је проузрокована плаценталном инфекцијом од мајке. Перинатална цитомегаловирална болест се формира контактом са цервикалним или вагиналним секретима током порођаја. Следеће руте су пљувачки пут, сексуални пут и пут због трансплантације.

Урођена инфекција узрокује ментално оштећење, неуролошко оштећење, губитак слуха, интерстицијалну пнеумонију, хематолошке поремећаје, хепатитис. Уопште се не јављају симптоми ЦзAsami.

Код перинаталних инфекција често се развијају интерстицијска пнеумонија, хепатитис, осип и развојни поремећаји. Код мононуклеозе изазване цитомегаловирусом постоје: грозница, атипична лимфоцитоза, лимфаденопатија, хепатомегалија, увећање лимфних чворова.

Напредак болести је обично брз и завршава се смрћу. У појединачним случајевима, пацијент је сачуван.

Лечење инфекције цитомегаловирусом

Ниједна терапија се не користи код пацијената без имунодефицијенције, јер имуни систем тада функционише потпуно. За друге, може се користити гангловир или фосфарнет.
Моника Козак

READ  Акутни тироидитис
Mira Bojević
About Mira Bojević 147 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*