Хронична опструктивна болест плућа (ЦОПД)

Хронична опструктивна болест плућа је најчешћа плућна болест. Дефиниција болести комбинује две велике и честе промене: емфизем и хронични бронхитис, који коегзистирају. Његов карактер је мултифактор. Најчешћи узрок је пушење, што доводи до неуравнотежености протезе и анти-протеазе у плућима.

Други фактори могу укључивати честе респираторне инфекције и пасивно пушење, утицај загађења животне средине, климатске факторе, понављајуће бронхо-пулмоналне генетске услове. Хронична опструктивна болест плућа се разликује од астме због чињенице да је укључивање струјања ваздуха неповратно.

Симптоми хроничне опструктивне болести плућа

Један од главних симптома хроничне опструктивне болести плућа је кашаљ са излучивањем густог спутума. Поред тога, у почетку постоји напор, а затим и опуштајуће дисање. Болестан је кауч, губи тежину и пљува. Развија плућну хипертензију и срчану инсуфицијенцију.

Лечење хроничне опструктивне плућне болести

Лечење хроничне опструктивне плућне болести углавном подразумијева употребу препарата који проширују бронхију. Оне укључују лекове холинолина, симпатикомиметичке лекове и деривате теофилина. Намијењени су да спрече појаву диспнеа. Анти-циклотропни лекови и релаксанте бронхијалне слузи такође се примењују симптоматски.

Прогноза хроничне опструктивне плућне болести

Хронична опструктивна плућна болест је прогресивна болест. Прогноза је гора када се болест пролази кроз период напредних промјена. Правило у болести је рецидивна бронхопулмонална инфекција. Пулсно запаљење је болесник који угрожава живот.
Моника Козак

READ  Дариерова болест је ретка дерматолошка болест
Mira Bojević
About Mira Bojević 147 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*