Хипертироидизам код жена са трудноћом

Суспензије хипертироидизма током трудноће могу указати на клиничке знаке. У таквим случајевима, неопходно је потврдити абнормалност у лабораторијским тестовима који се не разликују од оних који су примећени код не-трудних жена.

Због тога су најчешће пријављени нивои смањени тироидни хормон ТСХ (секундарни хипертироидизам се јавља уз повишене вредности) и високе концентрације слободног тироксина (фТ4) и тријодотиронина (фТ3). Да би се потврдила Гравес-Баседовова болест, неопходно је показати присуство антитела усмерених против структура штитасте жлезде у серуму. Остале абнормалности могу се показати помоћу ЕКГ и ултразвучне процене штитне жлезде.

Компликације хипертироидизма код трудница

Хипертироидизам код трудница може негативно утицати на функцију штитне жлезде. Често се примећују превремени порођаји, а новорођенчади се рађају са ниском тежином рођења. Због преноса серумских антитела присутних у Гравес-Баседововој болести кроз плаценту, постоји ризик од брзог пораста нивоа тироидних хормона код фетуса и новорођенчета.

Порођај хипертироидизма не захтева посебан третман, све док концентрације хормона код пацијента остају у границама нормалне (третман поремећаја се правилно спроводи). Ако пацијент није компензован, постоји висок ризик од развоја развоја штитне жлезде.

Штавише, постпартални период може повећати потражњу за препаратима антитироида, због чега је неопходна детаљна анализа клиничког стања жене након порођаја и њене хроничне опсервације. Уколико се код труднице користи антиретироидни лек, постоји ризик од неколико процената у новорођенчади, од којих је половина хипотироидизма.

Лечење хипертироидизма код трудница

Основни поступак код трудница са дијагностикованим хипертироидизмом је давање анттироидних лекова, као што су пропилтиоурацил, метилтиоурацил или тиамазол, који су дизајнирани да спрече лучење хормона од стране штитасте жлезде и на тај начин елиминишу симптоме хиперактивности.

READ  TEST

Циљ третмана је постизање еутхиреосис (нормални ниво хормона у крвном серуму) код пацијента при најнижим могућим концентрацијама препарата. Важан аспект је то што се терапија обавља на такав начин да се прекине третман након 34 дана. недеље трудноће.

Администрација јодних препарата током трудноће треба ограничити само на преоперативну припрему, јер јод продире кроз плаценту често доводи до формирања воље и хипотироидизма код фетуса (и новорођенчета).

Препоручује се употреба ниских доза јода неколико дана. Радиоактивни препарати су апсолутно контраиндиковани током трудноће (они могу изазвати озбиљно оштећење штитне жлезде у плоду).

У принципу, хируршки третман трудног хипертироидизма је назначен само за случајеве који се не третирају лековима или када је употреба антитироидних препарата контраиндикована. Предност ове процедуре је да је веома ефикасан и да фетус није изложен лековима. Уклањање штитне жлезде треба обавити током другог тромесечја трудноће.

Прогноза хипертиреозе код трудница

Ако је пацијент са хипертироидизмом током трудноће, порођаја и порођаја прописно вођен (налази се у еутеризи), прогноза је успјешна. Међутим, неки случајеви су изузетно тешки за лечење и нормални ниво тироидних хормона се не може постићи током трудноће.

Mira Bojević
About Mira Bojević 147 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*