Хергетски кожни дерматитис

Херпесове инфекције коже се дешавају са вишеструким осипом. У клиничкој слици примећују се и грудвице и еритем, као и исцрпљености типа уртикарије и малих мехурића са херпетиформним или пезонозним аранжманом. Периодично, веће величине блистера могу се појавити код неких релапса. Карактеристична карактеристика је симетрија посматраних промена.

Обично се абнормалности налазе на лактовима и коленима, у пределу сакралне кичме и на задњици, понекад покривају кожу око рамена и главе заједно са лице.

У току херпетичног дерматитиса примећени су системски симптоми као што су пруритус и печење који нису адекватни за тежину кожних лезија и могу бити доминантни симптоми.

У већини случајева, опште стање пацијената је добро. Код деце, висцерална болест може претходити изгледу кожних лезија чак и за много година.

Ток херпетичног дерматитиса је дуготрајан и болест се понавља. Понекад симптоми настају током читавог живота. Важно је да толеранција на храну која садржи глутен варира од пацијента до пацијента.

Јод, који је саставни део многих медицинских препарата, присутан је у већим количинама у некој храни (нпр. У облику јода, јода или других супстанци), може погоршати или изазвати појаву абнормалности. у морској риби, трешњама, јајима, грашу и др.) или у ваздуху, посебно у обалним подручјима.

Дијагноза херпичног дерматитиса

Дијагноза херпеског дерматитиса може се успоставити након што се демонстрирају типичне кожне лезије вишефорног карактера и симетрична дистрибуција на одређеним локацијама. Осим тога, србење и сагоревање, понекад тешке, а хронични ток болести може указивати на херпатски дерматитис.

Потврђени прегледи су: хистолошка процена ткива укључених у процес болести (демонстрација микропора код кожних папила), имунолошка процјена коже (одређивање зрнастих депозита ИгА антитела) и лабораторијски тестови крвног серума (потврда присуства типичних антитела у случај ензоотске егзопатије зависне од глутена).

READ  Интрамускуларни хематом

У диференцијалној дијагнози херпетичног дерматитиса, важно је искључити пемфигоид, који може представљати сличне клиничке знаке, али има релативно велике неправилно распоређене блистере. Осим тога, у пемфигоиду нема системских симптома.

Осим тога, диференцијација између херпетичног дерматитиса и херпеског дерматитиса укључује опне који се развијају након што су узете неки фармаколошки препарати, а историја болести, укључујући и употребу дрога, је важна у овим случајевима.

Осим тога, у свом токову не постоји херпатски систем лезије коже, који се најчешће расипају на великим подручјима и карактеришу брзи клинички ток са слабо означеним системским симптомима. Абнормалности ће престати након прекида фармаколошког третмана.

Лечење херпичног дерматитиса

Терапија херпетичног дерматитиса састоји се у системској употреби препарата сулфона, који имају позитиван ефекат на лезије коже, али не ублажавају интестиналне лезије (дијета без глутена нормализује цревне абнормалности, а његов ефекат на осип се примећује тек након 7-8 месеци, што омогућава смањење дозирања сулфона, ау неким случајевима и њихово повлачење).

Важно је да степен глутенове нетолеранције варира између пацијената. Неки од њих захтевају апсолутну исхрану без глутена, други само треба смањити количину глутена који узимају. Постављање прага за нетолеранцију у овом храњивом често захтева много година посматрања.

Развој малигних тумора гастроинтестиналног тракта вероватно је повезан са неуспелим исходом дијете без глутена, што може имати превентивни ефекат. Хронична примјена сулфона узрокује бројне нежељене реакције код неких пацијената, нарочито анемије, жутице или абнормалности периферног нервног система.

Mira Bojević
About Mira Bojević 147 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*