Хемолитичка анемија са топлим антителима

Дијагноза хемолитичке анемије заснована је на клиничком току и симптомима који су карактеристични за хемолитичку анемију и додатне студије (поред смањених нивоа хемоглобина, повећане количине ретиулоцита, повећане концентрације интермедијарног билирубина, смањено преживљавање еритроцита и друге промјене у лабораторијским тестовима су примећено).Да ли су антитела топлог или хладног типа одговорна за хемолитичку анемију, могу се одредити специјалним додатним студијама. У диференцијацији се узимају у обзир друге врсте анемије, углавном повезане са распадом црвених ћелија током различитих болести.

Лечење хемолитичке анемије са антителима топлог типа

Хемолитичка анемија са антителима секундарног топлог типа захтева терапеутско управљање које води до лечења основне болести. Смањење производње антитела одговорних за развој симптома болести може се постићи давањем глукокортикостероида (нпр. (Ц) тестом преднизона у трајању од неколико недеља.
Важно је запамтити да постепено смањите дозе док лек не буде потпуно заустављен. Нагло смањење уноса препарата може довести до повећања производње антитела и тиме до повећања симптома болести.
Остали лекови могу укључивати имуносупресивне препарате за смањење концентрације антитела топлог типа, нарочито азатиоприн, циклофосфамид, винкристин, циклоспорин или мофетилат мофетил.
Терапија овим лековима резервисана је за случајеве који су отпорни на глукокортикостероиде или нетолеранцију. Остали поступци укључују исцељивање слезине, што узрокује прекомерно уништавање црвених ћелија у току обољења. Моноклонска антитела, даназол или концентрат црвених крвних ћелија такође могу бити примењени.

Компликације и прогнозе хемолитичке анемије са топлим антителима

Понекад хемолитичка анемија развија опасне компликације за здравље или живот пацијента. Најчешће, чак иу десетак постотака пацијената, лимфопролиферативна болест секундарно развија, у просеку након 2 године од појаве првих симптома хемолитичке анемије.
Поред тога, тромбоемболијске компликације долазе због присуства кардиолипинских антитела и лупус антикоагуланта у серуму пацијента.
Хемолитичка анемија са топлим антителима има различиту прогнозу. То зависи углавном од коегзистирајуће основне болести, у току којих се развија анемија. Могуће је у потпуности лечити болест и продужити живот пацијента до узраста која одговара просјечном трајању живота опште популације.

READ  Међу њима помиње себорохеску фигуру
Mira Bojević
About Mira Bojević 147 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*