Хемолитичка анемија са антителима типа хладног типа

Дијагноза хемолитичке анемије са антитела на хладни тип може се направити ако је присуство антитела на хладном типу у серуму потврђено специјалистичким тестирањем. Клинички и лабораторијски симптоми везани за анемију, хемолиза црвених ћелија и коегзистенција примарне болести одговорне за индукцију производње антитела могу бити од помоћи у дијагнози.

Периферна крв показује умерену анемију, конгломерацију црвених ћелија које се примећују у мрљу, псеудо макроцитозу и повећању броја ретиулоцита. Друге додатне студије показују повишене нивое некоњугованог билирубина, смањене концентрације у плазми или одсуство хаптоглобина, повећана серумска активност ЛДХ ензима (једињење изведено из разградње еритроцита).

Такође је примећено повећано излучивање уробилиногена у урину и стерцобилиногена у фецесу. Животни век еритроцита се смањује и њихов осмотски отпор се смањује. Други облици хемолитичке анемије, који нису повезани само са имунолошким процесима, узимају се у обзир у диференцијалној дијагнози. Разлагање црвених ћелија је иначе повезано са клиничким и лабораторијским симптомима сличним онима у аутоимунским процесима.

Лечење хемолитичке анемије са антителима типа хладног типа

Хемолитичка анемија са антитела на хладни тип се третира на више начина. Пре свега, основна болест се мора третирати, што може гарантовати лијечење.

Поред тога, избегавајте хладну и топлу одећу. Поред тога, користе се имуносупресивни и цитостатички лекови (ефикасни код неких пацијената у комбинацији са глукокортикостероидима): циклофосфамид или хлорамид. Ритуксимаб се може давати из других фармаколошких препарата.

У тешким случајевима хемолитичке анемије са антителима типа хладног типа препоручује се плазмахереза (чишћење плазме) за смањивање нивоа ИгМ антитела у серуму, али овај метод је повезан са краткорочним терапијским ефектом који обично траје око 5 дана. Самотерапија са глукокортикостероидима и излучивање слезине нису ефикасне у овој врсти хемолитичке анемије.

Прогноза хемолитичке анемије са антителима типа хладног типа

Прогноза хемолитичке анемије са антителима типа хладног типа је тешко одредити и зависи углавном од тежине симптома повезаних са основном обољењем. Хемолитичка анемија са антителима типа хладног типа може се излечити и не оставља трајне последице у организму.

Mira Bojević
About Mira Bojević 132 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*