Дијагноза унутрашње ендометриозе је тешка.

Ендометриоза може бити индикована болестима код жена, м. између осталог, карлични бол у доњој карлици, симптоми болова током менструације и сексуалног односа.

Поред тога, када постоје проблеми са трудноћом, ендометриоза треба узети као узрок. Треба запамтити да чак и напредне промене могу бити асимптоматичне, док је код неких пацијената благо интензивирање абнормалности повезано са акутним и тешким болестима.

Опструкција јалопијске тубе може се развити секундарно од промена, а други узроци неплодности који се јављају као резултат ендометриозе укључују: недостатак овулације, неуспјех жутог тела, тешкоће са имплантацијом ембриона у материци и спонтани абортуси.

Карактеристични клинички симптом ендометриозе је бол у циклусу, који почиње непосредно пре менструације и траје све време (што је дубљи процес инфилтрације, то су тежи симптоми). У случају локализације црева или уретера, бол може бити повезана са дефекацијом или парењем.

Понекад се проблеми погрешно усмеравају дијагнозом у потрази за инфламацијом додира. Други, мање уобичајени, симптоми ендометриозе укључују: екстраперитонеално крварење или уочавање (обично прешао менструацију), прекомерно менструално крварење, присуство крви у урину или фецесу (на местима везикуларне и цревне болести). Сексуално индуковано уочавање је такође могуће ако ендометриоза утиче на грлић материце.

Дијагноза код ендометриозе

Основни и најважнији елемент у дијагностичком процесу је потврда клиничких симптома ендометриозе и присуства избијања болести у гинеколошком прегледу помоћу видног стакла (на жалост, ово испитивање често даје погрешну процјену и наводи тачно стање, што не искључује могућност ендометриозе).

Поједине лезије јајника могу се идентификовати сликањем (ултразвуком, рачунарском томографијом или магнетном резонанцом). Дијагноза унутрашње ендометриозе је тешка, само је магнетна резонанца примењена у дијагнози ове болести.

Лабораторијски тестови се користе за процену антигена Ца 125, али проналазак повишених вриједности може такођер сугерирати многе друге патологије (ово је неспецифични маркер). Ако се излечи, одређивање овог антигена се користи за надгледање релапса (у ком случају се ниво Ца маркера поново повећава).

Понекад је дијагноза ендометриозе могућа само путем инвазивних метода – дијагностичке или хируршке лапароскопије. Дијагноза се потврђује микроскопским посматрањем лезија насталих у сакупљеном ткиву.

Лечење ендометриозе

Избор терапије зависи од старосне доби пацијента, фазе промене, спремности за трудноћу и пријављивања детета, положаја болести, присуства адхезија и ефикасности претходне терапије. Користе се фармаколошки менаџмент и хируршки третман.

Од лекова се примењују хормонски и аналгетички агенси (хормонска терапија се препоручује за пацијенте са неефикасном хирургијом или поновљеним симптомима). Инвазивни третман подразумијева уклањање изолираних епидемија болести, као и јајника; у изузетним случајевима, цела материца и њени додаци су прекинути.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*