Дариерова болест је ретка дерматолошка болест

Дариерова болест је ретка дерматолошка болест која је повезана са абнормалном кератозом унутар и изван фоликула косе. Лезије коже су раштркане и узимају облик грудвица и често се спајају да би се формирале веће епидемије болести.

Узроци ових абнормалности су генетски, а Дариерова болест се наследи аутозомним доминантним путем. Мушкарци су нешто више погођени. Појав лезије коже често изазивају ултраљубичасте зраке и механичке повреде, као што је интензивно гребање због јаког пруритуса.

Симптоми Дариерове болести

Дариерова болест карактерише присуство финих браон боје, које се комбинују у облику већих епидемија болести. Мјесто лезије коже је првенствено себоррхејска површина трупа и лица. У кривинама и преклопима, пронађени су и ексудатни и понекад мехурићи.

Осим тога, кожа доњих екстремитета се значајно мијења, а настају и растући и отекли цвјетови коже. Промене на задњој страни руке подсећају на равне брадавице. Поред тога, постоје карактеристичне мале шупљице око утичница жлеба руку и стопала. Општи симптоми могу укључити свраб, али ретко је врло тешко. Понекад се на слузницама усне дупље примећују бијели грудви.

Дијагноза Дариерове болести

Дијагноза се заснива на клиничким карактеристикама Дариерове болести. Одлучујући је хистолошки преглед, у коме се проналази присуство празнина изнад базалног слоја епидермиса и измењених ћелија у горњим деловима епидермиса. Диференцијација искључује себорохески екцем и Хаилеи-ов благи пемфигус.

Лечење Дариерове болести

Корисни ефекти третмана Дериерове болести се добијају примјеном ароматичних ретиноида. Нажалост, брзо клиничко побољшање или чак потпуног прекида промјена није трајно – након прекида фармаколошких средстава се понављају. Поред тога, морају се подузети мјере за заштиту од штетних ефеката сунчеве свјетлости.

READ  Gel Flekosteel za spojeve

У случајевима Дариерове болести која се јавља са значајно повећаним пруритусом, примењују се хидроксизински препарати, који често додатно узрокују значајно клиничко побољшање повезано са нестанком лезија коже.
Мариусз Кłос

Mira Bojević
About Mira Bojević 147 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*