Чирна инфламација Дебела црева

улцеративни колитис има нејасну етиологију. Највероватније, узрочни фактори могу бити инфекција, психолошка, емоционална или имунолошка. Лезије могу бити ограничене на ректум, заузимају цело црево или чак се шире на иједум.

Симптоми улцерозног колитиса

Најчешћи симптоми улцерозног колитиса су: крвавих или мукохвредних столица, дијареја (касније), снажног притиска на столицу, тешког контрактилног бола, леукоцитозе, повишеног ЕСР. Болест се често погоршава.

Хронични ток улцеративног колитиса варира акутним релапсима. Асимптоматски периоди су преплетени са периодима великих патњи, са грозницом, губитком воде и електролита, са шоком.

У већини случајева, хронични колитис се развија на средишту улцеративног колитиса са крварењем, хипопротеинемијом, анемијом и губитком тежине.

Нездрављени улцерозни колитис може довести до фистуле, аналног апсцеса, цревне стенозе или пункције до перитонеумске шупљине.

Током испитивања, слузокоже дебелог црева је отекло, преоптерећено и прекривено бројним чирима. У радиолошком прегледу пронађени су нејасни назубљени улкусни улкуси и грубе ожиље слузокоже.

Лечење улцерозног колитиса

Лечење улцерозног колитиса заснива се на исхрани. Сулпхасалазин и 5-аминосалицилна киселина се користе у лаким до средњим тешким случајевима. У случајевима тешких и акутних пројекција, глукокортикостероиди.

У одсуству дејства конзервативног третмана улцерозног колитиса иу случају компликација, треба применити хируршко лечење засновано на потпуној ресекцији колона.
Моника Козак

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*