Бактеријски остеоартритис

Основне болести које су примећене код пацијената са бактеријским артритисом су бол и оток, као и црвенило и загревање коже у току процеса захваћеног зглоба. Постоје ограничења на мобилност.

Симптоми бактеријског артритиса обично се нагло развијају и обично имају турбулентни клинички ток. Лабораторијски тестови откривају абнормалности које указују на запаљен процес који се одвија у телу (убрзана реакција пада црвених крвних зрнаца, тзв. „Црвене крвне ћелије“). ОБ, повишена концентрација Ц-реактивног протеина, висок ниво бијелих крвних зрнаца).

У дијагностичком процесу бактеријског артритиса, историја болести и клинички знаци су важни. Дијагноза бактеријског артритиса се потврђује ако се може показати присуство бактерија у споју течности, што понекад није случај.

Диференцијација бактеријског артритиса захтева искључивање других зглобних болести, претежно реуматоидног, реактивног, псориатичког и адолесцентног идиопатског артритиса, као и уретре кревет, оштрице, реуматске грознице, метастазе рака, системског еритематозног лупуса и других болести с сличним клиничким симптомима.

Третман и прогноза бактеријског артритиса

Основни метод лечења болесника са бактеријским артритисом је употреба антибиотика, према резултатима културе. Циљ лечења је стерилизација зглоба и обнављање његове правилне функције.

Терапија бактеријским артритисом треба да се примени што је пре могуће. Чим се сакупља синовијална течност и крв, примјењује се антибиотик широког спектра у култури и, након добијања резултата културе, препарат се може промијенити ако се утврди да су откривене бактерије отпорне културе.

Ако се бактеријски артритис брзо дијагностицира и антибиотик се примењује рано, прогноза је прилично успјешна. Међутим, укупна стопа смртности је 5-15%. болесник.

Прогноза код бактеријског артритиса отежава суобичајна обољења, нарочито реуматоидни артритис, дијабетес и бубрежна инсуфицијенција. После терапије, до половине пацијената пријављују болове у зглобовима или смањену покретљивост.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*