Алергијско запаљење плућних мехурића

Алергијска пнеумонија може бити акутна, субакутна или хронична. Акутни облик болести се развија након само неколико сати након излагања штетном агенсу. Најчешће указује на инфекцију доњег респираторног тракта. Субакутни облик болести је резултат поновљеног излагања пацијента ниским интензитетима.

Неки случајеви се од почетка тајно третирају дискретним клиничким знацима. Дијагноза се затим врши у фази неповратних промена присутних у плућима. Фиброз се постепено формира како експозиција напредује, али прекид експозиције не зауставља болести лезије, а процес фиброзе напредује.

Симптоми алергијске пнеумоније могу укључивати хроничну респираторну инсуфицијенцију, плућну хипертензију и отказивање десне коморе. Пацијенти се жале на кашаљ, прогресивну диспнеју, повишену телесну температуру, тресење, болове у зглобовима и опћенито замор.

Испитивање пацијента показује убрзање дисања и срчане фреквенције и слушаће неке промене у аускултацији у плућним пољима. У својој хроничној форми, симптоми су слични дуготрајном бронхитису, уз кашаљ и излучивање секреције и губитка телесне масе.

Дијагноза алергијске плућа

У дијагностичкој процедури за алергичку пнеумонију, исправно прикупљена историја је од суштинског значаја, узимајући у обзир место окупације, врсту посла, кућну средину и клинички ток болести са рецидивима и ремијацијама. Радна обавештајна служба треба да пружи информације о занимањима, факторима излагања, симптома који се погоршавају током рада и нестају ако посао престане.

Присуство симптома болести код других радника је важно питање. Интервјуи за животну средину треба да пруже информације о присуству животиња у домаћем окружењу, хобију и слободним активностима, кориштењу сауна, овлаживача.

Требали бисте такође да питате о симптомима других чланова вашег домаћинства. Код хроничних облика болести, може бити тешко успоставити везу између развоја симптома и фактора на које је пацијент изложен.

READ  ИИ И ИИИ Миедзизебрзу

Диференцирање болести узима у обзир првенствено вирусне инфекције, пнеуматски едем, бронхитис, професионалну астму и кашаљну варијанту астме, латентни процес неоплазме унутар респираторног система, као и могућност развоја спонтане плућне фиброзе.

Лечење алергијске пнеумоније

Акутни облик алергијске плућа решава се спонтано без специјалног третмана. Ако су симптоми нарочито озбиљни, онда треба користити гликостероид (преднизон). Ако акутни облици болести показују компликације, посебно респираторну инсуфицијенцију, треба предузети симптоматско управљање.

Не постоји недвосмислен метод лечења са доказаном ефикасношћу за хроничну болест. Овде такође можете администрирати гликостероид са циљем постепеног смањења дозе у случају задовољавајућег терапијског ефекта. Такође је важно надгледати ефикасност лечења кроз систематске функционалне прегледе.

Прогноза у алергијској пнеумонии

Ако се алергијска плужна болест дијагностицира довољно рано, када се неповратне промене у плућима још нису десиле или су само дискретне, прогноза је добра јер је потпуни опоравак могућ, под условом да се будућа изложеност штетним факторима одговорним за развој процеса болести у избегава се пацијент.

Ако изложеност траје дуго и епизоде интензификације симптома се више пута понављају, прогноза је још гора. Касна дијагноза, посебно субакутних и хроничних облика, повезана је са развојем неповратних промјена у плућном ткиву и респираторном инсуфицијенцијом, директно угрожавајући здравље и живот пацијента. Налаз болести је показатељ промене у окупацији или мјесту пребивалишта пацијента.

Mira Bojević
About Mira Bojević 147 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*