Алергијско плућно упалу

Алергијска пнеумонија (хиперсензитивни пнеумонитис) је запаљена пнеумонија која има имунолошку позадину. Укључује тип ИИИ (имунски комплекс) и реакције преосетљивости типа ИВ (одложене). Болест је првобитно узрокована плућним алвеолима.

Алергијска пнеумонија је обично професионална болест. Резултат је повећана осетљивост на инхалацијске антигене, као што су муљаста јаворна јелка, млевено сено, хладна магла расхладних уређаја, калуп за сладу, калуп сира, контаминирана житарица, голубови, хемијска индустрија.

Симптоми алергијске плућа

Пулмонална инфламација се манифестује као рестриктивна болест, која смањује могућност дифузије и осетљивости на плућа. Поред тога, смањен је и укупан волумен плућа. Упала плућа је подељена на акутне и хроничне.

У првом случају, грозница, диспнеја и кашаљ доминирају 4-8 сати након излагања алергену. Код хроничне упале, с друге стране, присутни су симптоми као што су кашаљ, лоше осећање, губитак тежине и краткотрајни дах. Последње врсте запаљења карактерише покварен курс.

Резултати тестова коже и присуство преципитационих антитела су од помоћи у дијагнози болести. Након тешког напада, симптоми могу трајати од неколико дана до неколико недеља. Престанак је спорији код хроничних болести, а већина пацијената остаје са умереним симптомима. У врло ријетким случајевима, пацијент може умријети.

Лечење алергијске пнеумоније

Лечење алергијске пнеумоније засновано је на избегавању контакта са антигеном. Антихистаминици се често користе.
Моника Козак

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*