Акутни тироидитис

Доминантни симптом акутног тироидитиса је болно отицање штитасте жлезде, што доводи до њеног проширења. Уље се често развија и околни лимфни чворови су већи у величини. Од системских симптома може доћи до грознице и тресења, обољење обично пролази без поремећене функције штитне жлезде (тј. Штитне жлезде, штитне жлезде, штитне жлезде и штитне жлезде). нема симптома хипотензије или прекомерне активности). Почетак акутног тироидитиса је генерално изненадан и изненаден.

У ултразвучном прегледу штитасте жлезде примећују се тироидне жлезде. смањена и хетерогена ехогеност ткива захваћених болестом, а код сцинтиграфије штитасте жлезде не показује способност заузимања маркера (такозвани „маркер“). хладно подручје).

У студији сакупљања ћелија пронађени су абсцесс ексудат са присуством гранулоцита, а понекад је такође могуће одредити врсту агенса који узрокује акутни тироидитис тако што изврши биопсију танких игала на погођеним местима и прикупља тироидне ћелије од њих.

У додатним лабораторијским испитивањима примећени су запаљенски фактори који се јављају у телу, углавном повећани нивои бијелих крвних зрнаца у серуму и убрзана реакција капи црвених крвних ћелија (Биернацки реакција – ОБ) и повећана концентрација акутне фазе Ц-реактивног протеина ( ЦРП). Осим тога, генерално нема промена у биокемијским параметрима функције штитне жлезде (ТСХ, фТ3 и фТ4 су нормални).

Лечење акутног тироидитиса

Основна терапија у лечењу акутног тироидитиса је администрација антибиотика. Лечење се обавља у болничком окружењу. Интравенозно се примењују препарати с широким спектром ефеката, укључујући и различите бактеријске врсте. Гентамицин, цефалоспорини треће генерације са полусинтетичким пеницилином који су отпорни на бета-лактамазе, излучене бактеријама, најчешће се користи за ову сврху.

Терапија се може модификовати и увести циљани антибиотик (након детекције специфичног микроорганизма, препарат се може промијенити у онај за који је откривени сој осетљив, без обзира на терапеутске ефекте на друге микроорганизме). Ако се болест развије у апсцес, неопходна је хируршка интервенција са одводњом апсцеса или ексцизијом великих површина тироидног ткива.

Прогноза у случају акутног тироидитиса

Прогноза код акутног тироидитиса је генерално успешна, под условом да су антибиотици којима је сој изазива болест остаје осетљив и да су правилно идентификовани и употребљени.

У случају акутног тироидитиса повезаног са лијековима, прекид припреме често се побољшава. Болест није повезана са трајним последицама и модификацијом функције штитне жлезде (развој хипотироидизма или хиперактивности). Препоручљиво је контролисати функцију жлезде након завршетка фармаколошког третмана.

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*