Акутни панкреатитис

Акутни панкреатитис је болест са мноштвом узрока. Може бити изазван заразном болести или акутним гастроинтестиналним инфекцијама. Обично се јавља као резултат болести жучних канала и жучне кесе.

Често, акутни панкреатитис је последица тешкоће жучног одвода. Карактерише га брзи курс. У већини случајева последице болести су реверзибилне.

Симптоми акутног панкреатитиса

Акутни панкреатитис карактерише бол у левом подкосту, која зрачи на лево рамена, повраћање жућним садржајем желуца, шок, бледо плави тон коже, диспнеја, поткошће потапања, лек, брз пулс, тахикардија, низак крвни притисак.

У случају акутног панкреатитиса, грозница достигне 39 степени. Абдоминалне превлаке су благо истиснуте, а срца су болне. Понекад се примећују промене бубрега, као што су бијели ваљци у муљу мокраће, повећање резидуалних нивоа азота. Хипоцалцемиа и тетани се јављају у тешким случајевима.

Лечење акутног панкреатитиса

Акутни панкреатитис је веома озбиљна болест. Сви системи треба провјерити у тешком стању. Потребно је пратити строжију исхрану, администрирати интравенске флуиде, сисати кроз желудачку сонду, користити аналгетике (морфиј је контраиндикована).

У случају симптома акутног панкреатитиса, може се увести антибиотик. Хируршке интервенције треба користити у случају компликација.
Моника Козак

Mira Bojević
About Mira Bojević 135 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*