Ацидоза и кома Кетон У дијабетесу

Пацијенти са ацидозом и кетозом кома код дијабетеса жале се на претерану жеђ, суву уста, често уринирање са повећањем дневног волумена.

Поред тога, постоји слабост и заспаност, осећај опште дезинтеграције и замора, поремећаји свести (интензивне промене могу се одвијати у облику коме). Остали симптоми укључују вртоглавицу и главобоље, мучнина са повраћањем, бол у стомаку и грудима.

Осим тога, пацијент показује убрзање срчаног удара (тахикардија), смањење крвног притиска, брзо и дубоко (касније плитко) дисање. Постоје знаци дехидрације (тежина може бити смањена, кожа и мукозне мембране су сувише, а тензија коже смањена).

Неуролошки преглед показује слабљење рефлекса тетива. Пацијенти имају специфичан мирис ацетона од усана, као и црвенило на њиховим лицима. Утицај очију се смањује и повећава се у абдомену (као код перитонитиса).

Дијагноза ацидозе и кетозе код дијабетеса

Медицинска историја која указује на коегзистенцију дијабетеса је важна, иако су неки случајеви ацидозе и кетозе први симптоми дијабетеса типа И.

Дијагноза ацидозе и кома код дијабетеса заснована је на значајно повећаним вредностима глукозе у серуму (преко 400 мг / дл – милиграма по децитру), коексистенцији метаболичке ацидозе са смањењем пХ, демонстрацијом кетона у урину и серуму крви и потврда повећаног анионског јаза.

У диференцијалној дијагнози кетозне ацидозе и коми код дијабетеса, нарочито треба узети у обзир кетозну ацидозу након конзумације алкохола, при чему глукоза обично достиже ниже вредности. Поред тога, главна узрока забринутости су лактатна ацидоза (претежно симптоми шокова, нижи нивои глукозе од ацидозе и кетоза кома), кетоза глади (одсуство хипергликемије) и друге кома (нпр. Присуство хипергликемије). Слични клинички и лабораторијски симптоми могу се посматрати (нпр. Уремик, хепатички, церебрални) и због тога кетоацидоза код дијабетеса захтева диференцијацију од ових стања.

READ  Flekosteel zagrijavanje melem za tijelo, cijena u apoteci

Лечење ацидозе и кетозе у дијабетесу

Поступак у случају потврде ацидозе или кетозе коме у току дијабетеса заснива се на правилној хидратацији пацијента, у ту сврху се вуче неколико литара интравенозне течности. Важан део лечења је корекција прекомерне концентрације глукозе у серуму, како би се то постигло, користи се интравенозна терапија инсулином.

Такође је неопходно надокнадити електролитске поремећаје са нормализацијом нивоа електролита који су абнормални. Ако постоји јасан узрок (или узроци) за ово, они морају бити третирани.

Мониторинг ацидозе и кетозе код дијабетеса

Због великог ризика од ацидозе, посебно кетозе, потребно је пратити стање пацијента током терапијске процедуре. Крвни притисак, брзину срца и респираторну фреквенцију, као и свјесност треба мерити сваки сат.

Потребно је мерење телесне тежине и основне температуре у интервалима од неколико сати. Лабораторијски тестови морају бити спроведени, посебно за процену нивоа глукозе у серуму, као и концентрације калијума, натријума, хлорида и кетона и фосфата и калцијума. Такође се мора извршити мерач гаса у крви и испитивање урина за глукозу и кетоне.

Прогноза код дијабетеса меллитус ацидосис и кетосис цома

Интензивна терапија је предуслов за добру прогнозу ацидозе и коме кетона. Компликације дијабетеса без премаза често доводе до смрти.

Mira Bojević
About Mira Bojević 147 Articles
Много се може рећи о њој, али можда је најважнија чињеница да је пажљива и импресивна. Наравно, она је такође дисциплинована, забавна и љубазна, али су у скраћеном испоруци, поготово имајући у виду да су помешани са захтевима добро. Ипак, за њену пажљиву природу, за шта је тако добро. Пријатељи имају тенденцију да рачунају на њу и њен смисао за хумор кад год им треба навијати. Наравно нико није савршен, а Ања има и низ мана у којима се такође бави. њена непромишљеност и презирљива природа не праве највећу компанију и стварају непријатне речи. На срећу, тамна природа је ту да помаже у поправљању ствари када је то потребно.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*